Nyheter

Ingvild Kjerkol går av som helseminister

TILLIT: Ingvild Kjerkol har ikke tilliten hun må ha for å kunne fortsette om helseminister, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. Kjerkol gikk fredag av som statsråd.

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister, sa Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen der avgangen ble kunngjort.

Den kommer dagen etter at han fikk beskjed om at ikke bare hadde Kjerkol plagiert innhold i sin masteroppgave. Hun jukset med viten og vilje, ifølge nemnda for studentsaker ved Nord universitet.

Kjerkol fastholdt at tekstlikhetene i oppgaven ikke skyldtes forsettlig juks, men sier hun «må forholde» seg til nemndas oppfatning.

– Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne. Vi har ikke hatt til hensikt gå plagiere andres oppgaver. Men nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, sånn som de skal gjøre. Og selv om det er vondt å ikke bli trodd, må vi forholde oss til at nemnda er av en annen oppfatning, sa Kjerkol.

---

Dette er saken

 • 20. januar i år omtalte NRK og VG flere tekstlikheter mellom masteroppgaven skrevet av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og en medstudent i 2021 og tidligere oppgaver.
 • Saken kom fram etter at Sandra Borch (Sp) trakk seg som statsråd for forskning og høyere utdanning etter flere tilfeller av plagiat i hennes masteroppgave.
 • Selv uttalte helseminister Kjerkol at hun ikke hadde kopiert, men at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen.
 • Kjerkol-saken behandles på lik linje som alle andre studentsaker, og saksbehandlingen var unntatt offentlighet.
 • Klagenemnda konkluderte den 11. april med at Kjerkols masteroppgave blir underkjent på grunn av fusk.
 • 12. april holdt statsminister Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol en pressekonferanse der det ble klart at Kjerkol går av som statsråd.

---

Statsministeren la til at helse- og omsorgsministeren har ansvar for mye forskningspolitikk. I tillegg sa Støre at han var lei seg, og at Kjerkol er en av de beste politikerne Arbeiderpartiet har i hans øyne.

– Vi har satt stor pris på Ingvild i regjering, både som minister og fordi hun er en sterk politiker, sa Støre.

---

Ingvild Kjerkol

 • Helse- og omsorgsminister i Jonas Gahr Støres regjering fra oktober 2021 til 12. april 2024. Gikk av som følge av plagiat i masteroppgaven fra 2021.
 • Født 18. mai 1975 i Stjørdal.
 • Leder av Trøndelag Ap.
 • Skrev masteroppgave i helseledelse ved Nord universitet (2021). Utdannet i psykologi og informatikk ved NTNU (1995–1998) og høyskolekandidat i drift og vedlikehold av IT-systemer ved HIST (1999-2001). Har arbeidet som næringspolitisk rådgiver parallelt med sin politiske karriere.
 • Stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag siden 2013. Medlem av helse- og omsorgskomiteen 2015–2021.
 • Medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre fra 2009 og leder av Stjørdal Arbeiderlag i 2010–2012. Medlem av Stjørdal kommunestyre i 1995–2011 og av Nord-Trøndelag fylkesting i 2003–2015; fylkesordfører i Nord-Trøndelag i 2011–2013.
 • Lå på 6. plass på Kapitals oversikt over Norges ti mektigste kvinner i 2023.

(Kilder: Stortinget, SNL)

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter