Nyheter

Han ble slått ned under 8. mars-markering. Nå forteller han om det som skjedde

KVINNEDAGEN: En mann som ville markere sin støtte til voldsutsatte israelske kvinner ble personlig ønsket velkommen av 8. mars-komiteen i Sandefjord. Men da han tok fram det israelske flagget ble han spyttet på og slått ned.

– Vi følte oss velkomne da vi kom til Torvet i Sandefjord sentrum, sier mannen i 50-årene til Vårt Land. Av hensyn til sin egen sikkerhet ønsker han å være anonym.

I anledning den internasjonale kvinnedagen den 8. mars stilte han og samboeren, en kvinne i 50-årene, på det offisielle arrangementet i Sandefjord litt før kl. 18.00 sist fredag. Med seg hadde de et sammenrullet israelsk flagg.

– Jeg ønsket å markere min støtte til de israelske kvinnene som er gisler i Gaza, og voldtektene som israelske kvinner ble utsatt for under terrorangrepet i Israel den 7. oktober, sier mannen. – De er nesten glemt i debatten i dag.

Silje Mikkelsen Haugelund, Rødt Sandefjord

– Var velkommen

Ifølge israelsdemonstranten sa både politiet og 8. mars-komiteen at det var i orden at de var der. Silje Mikkelsen Haugelund, medlem i Sandefjords 8. mars-komité og Rødt-politiker, bekrefter til Vårt Land at hun selv gikk bort til paret med det israelske flagget og ønsket dem velkommen til markeringen.

– Jeg var tydelig på å formidle at alle grupperinger var hjertelig velkomne til vårt arrangment. Årets tema var kvinner i krig, og alle kvinner som står i en krigssituasjon fortjener vår solidaritet.

Mikkelsen Haugelund understreker at det var helt i orden at paret hadde med seg et israelsk flagg.

– Jeg hadde selv på meg palestinaskjerf, og ser ingen motsetning i det, sier Rødt-politikeren.

Ble slått ned

Til tross for forsikringen om at israelsdemonstrantene var velkomne, snudde stemningen da mannen rullet ut det israelske flagget. Ifølge mannen kom flere pro-palestinske demonstranter bort til ham og samboeren, med beskjed om at dette var en markering for Palestina. Vårt Land har fått se en video fra markeringen i Sandefjord som viser at dette skjer.

– Vi svarte at dette var kvinnedagen og at vi også hadde rett til å være der med vår sak, sier mannen.

Da skal de pro-palestinske demonstrantene ha begynt å spytte på mannen og dytte til ham. To politibetjenter på stedet forsøkte å roe situasjonen, ifølge mannen.

En mann ble utsatt for vold i Sandefjord sentrum i forbindelse med 8. mars-markeringen. Mannen hadde med seg et israelsk flagg for å støtte voldsutsatte israelske kvinner etter 7. oktober-massakren.

Egentlig burde alle vi som var på Torvet vært gode venner. Vi har en felles sak å kjempe for.

—  Voldsutsatt mann i 50-årene

– Men så eksploderte det. Jeg fikk et hardt slag på haka av en mann og falt i bakken. Etter det husker jeg lite av hva som skjedde, forklarer den voldsutsatte mannen.

Vårt Land har vært i kontakt med mannens samboer, som også ønsker å være anonym av hensyn til sikkerheten. Kvinnen i 50-årene bekrefter at mannen ble spyttet på og slått ned. Ifølge kvinnen kom flere pro-palestinske demonstranter bort til dem etter at han falt i bakken.

– Volden var brutal. De sparket og slo ham mens han lå nede. De to politibetjentene på stedet forsøkte å beskytte ham så godt de kunne.

Til slutt fikk politiet mannen på beina. Han løp fra stedet med to demonstranter etter seg. Vårt Land har fått se en video der mannen i 50-årene blir overfalt av to unge menn som kommer etter ham. En av dem sparker til mannen mens han ligger nede. Så kommer politiet til stedet og mennene løper sin vei.

– Vi kom oss i bilen, og politiet ba oss kjøre rett til legevakta, forteller mannen.

Etter at paret hadde kjørt fra stedet ble det israelske flagget påtent av pro-palestinske demonstranter på bytorget.

---

Kvinnedagen 8. mars

  • Den internasjonale kvinnedagen markeres over hele verden hvert år den 8. mars
  • I år var kvinner i krig, og spesielt solidaritet med kvinner i Gaza, tema for paroler mange steder i landet
  • Både i Oslo og i Sandefjord oppstod det konflikt da personer som ønsket å vise sin støtte til voldsutsatte israelske kvinner tilsluttet seg 8. mars-arrangementene.

---

Politiet: – Etterforsker saken

Politistasjonssjef i Sandefjord, Siw H. Thokle, bekrefter at en voldshendelse fant sted under 8. mars-markeringen i byen. Av hensyn til etterforskningen vil hun ikke svare detaljert på spørsmål knyttet til hendelsen.

– Når det gjelder sikkerhetsvurderinger i forkant av arrangementet, gjorde politiet en vurdering basert på eksisterende informasjon og nylige erfaringer med markering. Deretter bemannet vi med det man vurderte som tilstrekkelig ressurser for at en lovlig markering skal kunne gjennomføres. Ved markeringer og appeller er det som en del av ytringsfriheten anledning til å mot-ytre seg, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Siw H. Thokle, politistasjonssjef i Sandefjord

Mikkelsen Haugelund i 8. mars-komiteen sto et godt stykke unna da mannen ble angrepet, men opplevde at politiet raskt fikk kontroll på situasjonen. Hun syns det er leit at mannen i 50-årene ble utsatt for voldshendelsen, som fant sted på utsiden av arrangementet. I etterkant av markeringen har 8. mars-komiteen publisert et leserinnlegg i Sandefjords blad, der de «beklager sterkt dersom noen ble skadet under 8. mars-arrangementet i Sandefjord».

– Vi ønsket et fredelig arrangement. Samtidig har jeg forståelse for at det kan være vanskelig for mennesker med direkte tilknytning til krigsherjede områder å møtes for å stå side om side i solidaritet, selv om det var vårt ønske og vår intensjon. Vi som er heldige og bor i land hvor det ikke er krig, burde derimot kunne klare å se at krig er helt grusomt for alle involverte parter, og heller bruke kreftene våre konstruktivt. Krig er helt forferdelig og umenneskelig, og avler ikke noe annet enn mer krig, mer hat, og mer polarisering. Og dét er det vi bør søke å motvirke, sier hun til Vårt Land.

Volden var brutal. De sparket og slo ham mens han lå nede.

—  Samboer til voldsutsatt mann

Fryktet hjerneblødning

Etter å ha oppsøkt legevakta, ble mannen sendt videre til sykehuset i Tønsberg, der han skal ha tatt CT-scan av hjernen og fått undersøkt nakken for brudd.

–Heldigvis var prøvene fine. men jeg går på blodfortynnende medisiner. Hadde jeg fått en hjerneblødning hadde det vært over for meg, sier mannen.

Samboeren hans beskriver ventetiden før de fikk svar på prøvene som «grusom» og sier at hun fryktet for livet hans de timene det sto på.

– Jeg holder Støre og hans regjering ansvarlig for det som skjer nå. Ytringsfriheten er borte fra våre gater og regjeringen gjør ingenting for å stoppe det, sier hun.

Mannen er nå skrevet ut fra sykehus, men sier at han fortsatt har smerter i hodet og nakke. Psykisk har han det til tider tungt, og forklarer at bildene fra voldshendelsen kommer tilbake.

– Alle som vil løfte frem kvinners likeverd har rett til å ytre seg på kvinnedagen. Egentlig burde alle vi som var på Torvet i Sandefjord vært gode venner. Vi har en felles sak å kjempe for. At man snur det til å handle om noe annet syns jeg er trist.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter