Nyheter

Polkunder som ikke ønsker å sprette innkjøpt vin får pengene tilbake

HANDELSSTOPP: Vinmonopolet tømmer nå butikkene for vin fra Vestbredden og Golanhøydene. Kunder som angrer på at de har kjøpt bosettervin kan få pengene tilbake.

– Vinmonopolet legger regjeringens tydelige fraråding til grunn, og Vinmonopolets styre har fredag morgen besluttet å stanse distribusjon og salg av produkter fra israelske bosettinger, med umiddelbar virkning, sier Elisabeth Hunter, administrerende direktør i Vinmonopolet, i en pressemelding.

Torsdag gikk utenriksminister Espen Barth Eide ut med en fraråding:

Støre-regjeringen fraråder norsk næringsliv å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å holde oppe de folkerettsstridige israelske bosettingene på Vestbredden, Golanhøydene og i Øst-Jerusalem.

Vinmonopolets styre har fredag morgen besluttet å stanse distribusjon og salg av produkter fra israelske bosettinger, med umiddelbar virkning

—  Elisabeth Hunter, administrerende direktør i Vinmonopolet

Barth Eide: Næringslivet har et ansvar

Vårt Land møtte Barth Eide i Stortinget noen timer etter at regjeringen kunngjorde frarådingen.

Han var tydelig på at norsk næringsliv nå må gjøre rette valg:

– Næringslivet har et ansvar, det oppstod ikke i dag, det var slik fra før av. De har et eksplisitt ansvar å søke å unngå å bidra til menneskerettighetsbrudd eller folkerettsbrudd.

Fredag følger helstatlige Vinmonopolet opp – og stopper alt salg av bosettervin.

En arbeider på Golan Heights Winery sjekker en flaske av deres prisvinnende hvitvin.

Polkunder kan levere tilbake vinflasker

Administrerende direktør Hunter forklarer hva som nå skjer:

  • Alle produkter – det vil si ett produkt fra Vestbredden og fem produkter fra Golanhøydene – fjernes fra nettsidene til Vinmonopolet slik at det ikke er mulig å bestille dem.
  • Butikker som eventuelt har produkter på lager tar de ut av hyllene sine.
  • Kunder som har bestilt vin og venter på levering, vil ikke få disse utlevert.
  • Kunder som ønsker å levere tilbake produkter fra de berørte områdene, kan henvende seg til et polutsalg.

Gikk ut i Vårt Land

Striden rundt israelsk vin fra okkuperte områder startet i februar. Da gikk Helge Storvik, leder av fagforeningen Handel og Kontor Vinmonopolet, ut i Vårt Land og ba om boikott av vinene fra Vestbredden og Golanhøydene.

– Jeg er bekymra for at vi har disse vinene inne og hva det gjør med oss som bedrift. Nå bør ledelsen inn og utfordre eierne våre på dette. For vi burde ikke selge vin fra Israel og okkuperte områder, sa Storvik.

Refser Vinmonopolet for «politisk aktivisme»

Vinimportøren Christian Helsvig reagerte torsdag sterkt på regjeringens fraråding.

– Hvis grunnlaget for diskusjonen er krigen i Gaza, må man spørre hvorfor det er disse bosetterne som belyses spesifikt nå, sa han til Vårt Land.

Helsvig er daglig leder i selskapet Ewine. De tar inn én vin som vinmonopolet merket med opphav fra israelske bosettinger på Vestbredden.

Torsdag advarte han Vinmonopolet mot å «delta i politisk aktivisme».

Vindruene kommer fra palestinsk vinbonde

Fredag retter Christian Helsvig kritikken mot regjeringen:

– Min kritikk er ikke rettet mot Vinmonopolet, de skvises litt imellom her. De skal opprettholde likebehandlingsprinsippet, men presses av en regjering som har sin agenda, sier han til NTB.

Han mener det er usikkert om Vinmonopolet faktisk kan utestenge produkter på denne måten. Han påpeker at grunnlaget for utestengelsen er et råd fra utenriksministeren, ikke en lovendring.

– Det er synd at Espen Barth Eide skal diktere hva næringslivet skal gjøre og hva folk skal mene. Vår vin er produsert på druer dyrket av en palestinsk vinbonde på Vestbredden som selger råvarene til en israelsk vinmaker i Israel. Et sånt samarbeid i regionen bør regjeringen oppmuntre til, ikke advare imot, mener Helsvig.

Importøren kan fortsatt selge til restauranter, fordi dette foregår utenom Vinmonopolet.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter