Nyheter

Den palestinske regjeringen går av

Palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh har levert sin oppsigelse til president Mahmoud Abbas, melder Reuters. Hele regjeringen går av, melder AFP og AP.

– Den neste fasen og dens utfordringer krever nye politiske grep som tar for seg den nye virkeligheten på Gazastripen, opplyste Shtayyeh på en pressekonferanse mandag formiddag.

Han manet til palestinsk samhold og en utvidelse av palestinsk styre over alle de palestinske områdene.

Shtayyeh begrunnet fratredelsene med «utviklingene knyttet til aggresjonen mot Gazastripen og eskaleringen på Vestbredden og i Jerusalem». AP knytter avgangen til vestlige lands ønsker om endringer i den palestinske selvstyremyndigheten.

Blant annet ønsker USA at en reformert selvstyremyndighet skal styre Gazastripen når krigen en gang tar slutt, skriver nyhetsbyrået.

– Overraskende

Dagens utvikling er underlig, synes Hilde Henriksen Waage, som er professor ved UiO og seniorforsker ved PRIO.

– Dette er overraskende. Det bidrar bare til ytterligere palestinsk kaos og ligner på god gammeldags palestinsk maktkamp, sier Waage til NTB.

Hun viser til at palestinernes 88 år gamle president Mahmoud Abbas ikke har utpekt noen arvtaker når han ikke lenger er president.

– Dette tyder på at det er palestinske politikere som prøver å posisjonere seg til den nye virkeligheten etter at krigen på Gazastripen er slutt, sier Waage.

– Jeg synes det høres veldig rart ut at denne regjeringen trekker seg som følge av vestlig press eller ønske, legger hun til.

Statsminister siden 2019

66 år gamle Shtayyeh tilhører partiet Fatah, den største og viktigste fløyen i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO). Han har sittet som palestinsk statsminister siden 2019.

Mahmoud Abbas har til sammenligning vært president for de palestinske selvstyremyndighetene siden 2005.

Shtayyeh møtte Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) for en drøy uke siden i forbindelse med sikkerhetskonferansen i München.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter