Nyheter

Muhammed-karikaturen selges på auksjon

KARIKATUR: Den omstridte karikaturen auksjoneres bort på nett. – Jeg har ikke prøvd noe lignende før, sier gallerieier Erik Guldager.

Tirsdag ble det offentliggjort at satiretegneren Kurt Westergaards omdiskuterte Muhammed-karikatur selges på auksjon. Det melder Berlingske.

Tegningen viser profeten Mohammed med bombe i turbanen. Den ble først trykt i den danske avisen Jyllands-Posten i 2005, noe som fikk store ringvirkninger. Det utløste blant annet en diplomatisk krise mellom Danmark og flere land i Midtøsten.

Det er tegningen, samt de originale skissene, som nå er lagt ut til salgs.

– Stor begivenhet

For eier av Galleri Draupner, Erik Guldager, blir ikke dette en helt vanlig auksjon. Han har vært gallerist for Kurt Westergaard i 16 år.

– Jeg har ikke prøvd noe lignende før. Det er en veldig stor begivenhet. Tegningen har vært en drivkraft for ytringsfriheten, sier han til Berlingske.

Det har ved flere anledninger vært snakk om offentlig salg av tegningene. Det er først nå, 19 år etter, at tegningene faktisk selges.

Dagens eiere er anonyme og det er opp til syv eiere per tegning.

Oslo  20110913. Kunstner og gallerist Erik Guldager under presentasjonen av artist og forfatter Geirr Lystrup sin bok og CD "Fortell fra Spania, Tobben" på Litteraturhuset i Oslo tirsdag formiddag. Den kontroversielle danske tegneren Kurt Westergaard har illustrert boken. Westergaard skal i følge NRK ha blitt bedt om å reise hjem til Danmark av Politiets sikkerhetstjeneste på grunn av terrortrusler. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB


---

Muhammed-karikaturene

  • I 2005 trykte Jyllands-Posten tolv karikaturtegninger av profeten Mohammed. Tegneren Kurt Westergaard sto bak den mest kontroversielle tegningene. Tegningen forestilte Muhammed med en bombe i turbanen.
  • Mange muslimer opplevde tegningene som en provokasjon, og det oppsto voldsomme opptøyer i en rekke muslimske land.
  • Flere europeiske aviser, også norske, trykte karikaturene. Dette utløste angrep på danske og også norske interesser i Midtøsten.
  • Jyllands-Posten og Kurt Westergaard, tegneren bak den mest kontroversielle av karikaturene, har vært målet for flere planlagte terroraksjoner, deriblant et drapsforsøk på Westergaard og et planlagt bombeangrep mot Jyllands-Postens lokaler København.

Kilde: NTB

---

Overveldende interesse

Ifølge Guldager har interessen for auksjonen vært overveldende. Det har blant annet blitt gitt et startbud på flere av tegningene på 200.000 euro, noe som tilsvarer over 2 millioner kroner.

– Det synes jeg er fint, men jeg vet at det blir høyere, sier Guldager.

Gallerieieren forteller til Berlingske at han ikke har et anslag på hva beløpet kan bli.

Likevel er det ikke helt tilfeldig hva de blir solgt for. Det er nemlig satt en minstepris. Om auksjonene ikke når den prisen, selges ikke tegningene. Guldager vil dog ikke informere om hva denne minsteprisen er.

Voldsomme protester

Karikaturene førte til voldsomme og voldelige protester da de kom på trykk. Westergaard har blitt utsatt for flere angrep og levde resten av livet med PET-beskyttelse, ifølge Berlingske.

Guldager mener dog at auksjonen har gått rolig for seg.


Les mer om mer disse temaene:

Kristine Fidje Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter