Nyheter

Finnmark dropper regnbuefarger på skolesekk

LHBTQ: Finnmark fylke dropper regnbuefarger på skolesekkene til førsteklassinger etter lokal strid. Omstridt KrF-politiker jubler.

Avgjørelsen falt i hovedutvalget for samferdsel i Finnmark fylkeskommune i går, melder Altaposten.

Høyre, Fremskrittspartiet og Industri- og næringspartiet fremmet forslaget om at «sekkene skal være nøytrale», som ble vedtatt.

– Det betyr at vi ikke ønsker å ha et politisk budskap på skolesekkene, sier utvalgsleder Odd Erling Mikalsen (Frp) til Altaposten.

Å dele ut en skolesekk med signalgul farge og varseltrekant, slik at nye skolebarn skal synes i trafikken, er vanlig flere steder i Norge.

Men de siste to årene har Troms og Finnmark fylke hatt regnbuefarger i varseltrekanten på sekkene sine. Det har vakt lokal strid, som også har skapt nasjonale overskrifter.

Årsaken er likheten med regnbueflagget, som er symbolet på den brede LHBTQ-bevegelsen.

I Norge er flagget kanskje mest synlig under Pride-feiringer, som arrangeres av Foreningen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold).

Kritikere mener det gjør flagget til et politisk symbol, som er tett koblet til FRIs politiske program.

Kjepphest for Truls Olufsen-Mehus i Finnmark KrF

Allerede i 2022 flagget styremedlem i Alta KrF, Karin Arnesen Hamnevoll, uro i pressen.

«Heller ikke pride-flagget har noe på skolesekken å gjøre på en offentlig innkjøpt sekk av denne grunn at regnbueflagget med seks farger er et politisk symbol», skrev hun i I Norge IDAG.

«Alle er ikke enige med det budskapet som Pride og FRI representerer», utdypet Hamnevoll overfor TV2.

Også den mye omtalte KrF-profilen Truls Olufsen-Mehus engasjerte seg. På sin Facebook-side omtalte han regnbuefargene på sekkene som «politiske Pride-symboler».

Truls Olufsen-Mehus har markert seg med en skarp, konservativ linje om blant annet LHBTQ-spørsmål og i debatter om kjønnsmangfold. Det har bidratt til å gjøre ham omstridt også i eget parti nasjonalt.

– På vegne av foreldre i Finnmark takker jeg for klarsynt og rettferdig politisk vedtak. Politiske kampsymboler har som jeg har sagt i to år, ingen ting på barns skolesekk å gjøre, sier Truls Olufsen-Mehus til Verdinytt etter onsdagens vedtak.

Det er kun Finnmark som vedtok å fjerne regnbuefargene fra sekkene på onsdag.

Ekstraordinært landsmøte i KrF.

Berg- og dalbane for omstridt KrF-profil

I 2022 ble Truls Olufsen-Mehus avsatt som fylkesleder i Troms- og Finnmark KrF til fordel for Olaug Bollestads tidligere statssekretær, Widar Skogan.

Og tidligere denne måneden havnet han i hardt vær etter å ha kalt Pressens Hus i Oslo for en «rottebolig».

Ved høstens lokal- og kirkevalg gjorde imidlertid Olufsen-Mehus comeback i tyngre verv. Da ble han valgt inn i fylkestinget for KrF og i bispedømmerådet i Nord-Hålogaland for Bønnelista.

11.35: Rettet feil om hvem Truls Olufsen Mehus ble valgt inn i bispedømmerådet for. Det riktige er Bønnelista, ikke Frimodig kirke, slik det opprinnelig sto i artikkelen.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter