Nyheter

Dobling av anmeldelser om antisemittisme i Norge etter at Gaza-krigen brøt ut

ANTISEMITTISME: Antall anmeldelser om antisemittisme i Norge har doblet seg siden i fjor, opplyser politiet. Halvparten kom etter Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober.

– Når det skjer spesielle hendelser som krigen mellom Israel og Hamas, tipser folk politiet mer og anmelder mer, sier fagspesialist Monica Lillebakken hos politiet til NRK.

I hele fjor ble det registrert 19 straffesaker om antisemittisme. I år er det en dobling, hvorav halvparten har kommet etter at Gaza-krigen brøt ut.

Bekymret

Styreleder Ronen Bahar i Det Mosaiske Trossamfund er bekymret for utviklingen.

– Det er også noe vi har varslet om. Vi merker det på både antall voldelige hendelser og når vi går på gata og ser hva som står og hva som ropes, sier han.

Forsker Vibeke Lie ved Holocaustsenteret er bekymret over doblingen. Hun mener det kan være flere årsaker til økningen.

– En økning i handlinger kan skyldes at bestemte miljøer blir mer aktive eller at barrierer brytes. Jeg ser også at grensen for hva som anses som akseptabelt å gi uttrykk for, forskyves, sier Lie.

I anledning at utenriksminister Anniken Huitfeldt besøkjer Det mosaiske trossamfunnet.

Reagerer

Den norske kirkes ledende biskop, Olav Fykse Tveit, reagerer sterkt på tallene som viser økt antisemittisme i Norge.

– Krigen berører mange i Norge, både jøder og muslimer som har familie, venner og kjente i området. Dessverre er det meldinger om økt antisemittisme og muslimhets. Det er forkastelig. De nye tallene med dobling i anmeldelser for antisemittisme er helt uakseptabelt. Vi må stå sammen og ta vare på hverandre. Alle skal kunne kjenne seg trygge i Norge, sier han i en melding til NTB.

Biskop Olav Fykse Tveit fekk tysdag Den Kongelige Norske Fortjenestorden. Foto: Heiko Junge / NTB / NPK

Skal ikke ha det slik

Kristelig Folkepartis leder Olaug Bollestad slår fast at slik verken skal vi eller kan vi ha det i Norge.

– Jødehat og hat ødelegger samfunnet vi lever i, og enkeltmennesker og folkegrupper. Det må forebygges med kunnskap, menneskemøter og tydelige reaksjoner på hatkriminalitet, sier hun i en kommentar til NTB.

– Så må oppfordringer til vold mot jøder tas på alvor av storsamfunnet. Ett eksempel er det nevnte antisemittiske tilropet på Eidsvolls plass 15. oktober, som synes å ha gått under radaren både i de store mediene og politiet. Det skrives på vegger, henges opp banner, enkeltmennesker opplever trusler. Vi må sammen stå opp mot dette, understreker hun.

Landsstyremøte i KrF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter