Nyheter

42 palestinske fanger og 14 israelske gisler skal frigis lørdag

FRIGIS: 42 palestinske fanger skal løslates, og 14 gisler skal frigis i tråd med våpenhvileavtalen med Hamas lørdag, opplyser israelske myndigheter.

Fengselsmyndighetene i Israel opplyser at 42 fanger – både menn og kvinner – skal løslates i henhold til avtalen. Samtidig sier en kilde i israelske myndigheter at antallet gisler som skal frigis lørdag, er på 14, skriver AFP.

Fredag ble 39 fengslede palestinere løslatt av Israel, mens 24 gisler ble frigitt av Hamas, blant dem 13 israelere.

Løslatelsen av israelske gisler på Gazastripen, samt løslatelse av palestinske fanger fra israelske fengsler, inngår i avtalen mellom Israel og Hamas om en midlertidig våpenhvile som trådte i kraft fredag morgen. Våpenhvilen skal vare i fire dager.

Nødhjelp

Flere lastebiler med nødhjelp var på vei gjennom grenseovergangen Rafah mellom Egypt og Gazastripen lørdag, også i tråd med våpenhvileavtalen.

Sju biler med drivstoff, inkludert fire lastet med gass til matlaging, kjørte over grensen lørdag, sier en egyptisk tjenesteperson.

I tillegg krysset 100 lastebiler med mat og medisinsk hjelp grensen inn til Gaza, forteller Røde Halvmåne til DPA.

Organisasjonen forteller også at det fredag ble mottatt 196 lastebiler med nødhjelp. Før krigen brøt ut, kom det 500 lastebiler inn i Gaza daglig, ifølge FN-organet OCHA.

Vendt hjem

Pausen i kamphandlingene er den første siden krigen brøt ut i kjølvannet av Hamas' terrorangrep mot Israel 7. oktober, der rundt 1200 personer ble drept. Siden har Israel angrepet Gazastripen daglig, og over 13.000 palestinere er drept.

FN anslår at 1,7 millioner av Gazastripens totalt 2,4 millioner innbyggere har blitt internt fordrevet som følge av kampene. Flere tusen har som følge av våpenhvilen vendt tilbake til det som er igjen av hjemmene deres.

Våpenhvilen trådte i kraft fredag klokka 7 lokal tid, klokka 6 norsk tid.

Hamas ventes å frigi totalt 50 gisler under våpenhvilen i bytte mot 150 palestinske fanger.

NTB Nyheter

NTB nyheter

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter