Nyheter

Midtøsten-historiker: - Bosetterne er farligere for Israel enn Hamas

Den britiske historikeren og forfatteren Simon Sebag Montefiore mener den eneste veien til fred i Midtøsten er at israelere og palestinere anerkjenner hverandres historiske fortellinger.

I flere nye spesialepisoder skal Vårt Lands kommentatorer Dana Wanounou og Emil André Erstad undersøke hvilken informasjon vi kan stole på om konflikten mellom Israel og Hamas.

I den ferske episoden som nå ligger ute, er forfatteren av boken Jerusalem - en biografi med som gjest. Simon Sebag Montefiore har skrevet flere internasjonale bestselgere om alt fra verdenshistorien, russisk historie og Jerusalems historie. Sebag Montefiore fikk nylig mye oppmerksomhet da han tok et oppgjør med synet mange har på konflikten, gjennom å skrive en artikkel i The Atlantic. I artikkelen advarer Montefiore mot rammefortellingen av Israel som en kolonistat, som han mener har fått etablere seg blant progressive i Vesten.

– Jeg ønsker å se en palestinsk stat og jeg ønsker å se en tostatsløsning. Jeg ønsker en situasjon hvor Israel ikke bomber sivile. Men det er ingen poeng i å basere hvordan man ser konflikten på en falsk historieforståelse, sier Sebag Montefiore i podkasten.

Som historiker mener han det bare finnes en levelig løsning.

– Den eneste måten man kan få til fred er at både israelere og palestinere anerkjenner hverandres historiske narrativer, sier Sebag Montefiore.

– Jerusalem er «bare murstein»

Han har ikke mye til overs for terrororganisasjonen Hamas, som han beskriver i harde ordelag. Hanmener likevel de jødiske bosetterne på Vestbredden er et større problem.

– Bosetterne har nesten tatt over den israelske staten. De er en mye større trussel mot den israelske staten enn Hamas er.

Men hva skal man gjøre med Jerusalem?, spør podkastvert Dana Wanounou i episoden.

– Byen må deles, slik at den kan være begge parters hovedstad. Det er bare murstein, sier Sebag Montefiore.

---

Kammersets spesialepisoder om Midtøsten

  • Spesialepisoder av Vårt Lands politiske podkast som tar for seg konflikten mellom Israel og Hamas.
  • Vårt Lands kommentatorer Emil André Erstad og Dana Wanounou står bak spesialepisodene.
  • Hver episode vil ta for seg et bestemt spørsmål i konflikten, sammen med en gjest som er ekspert på temaet.
  • Du finner podkasten i Spotify, Apple Podkaster eller der du hører på podkast.

---

Her kan du høre flere av spesialepisodene om Midtøsten-konflikten

Historiker og forfatter Simon Sebag Montefiore.

Vårt Land

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter