For Høyres sentralstyre og Erna Solberg selv feier nå tvil til side: Solberg skal fortsette som partileder og være den som skal vippe bort rødgrønt styre i 2025.
– Skal man ha en borgerlig regjering, må man forvente at det største partiet gjør sine valg, svarer Solberg Vårt Land om problemstillingen:
Forventer hun at KrF og Venstre etter avklaringen stiller seg bak henne som statsminister?
Etter fire timers diskusjon i partiets sentralstyre og et ønske fra Solberg selv kjører Høyre-lederen på videre, til tross for skandalen om aksjer og inhabilitet.
Per nå er Høyre det desidert mektigste partiet på borgerlig side. Om ikke noe dramatisk skjer i velgerlandskapet settes Venstre og KrF - i tillegg Frp - under press. Høyre har ingen annen som statsministerkandidat.
Hva hvis Venstre ikke ønsker Solberg?
Solberg selv peker overfor Vårt Land på at det er «for lang tid til valget» til at hun forventer noen avklaring fra støttepartier.
– Men limer du ikke Venstre og KrF da fast til din egen kamp for ny tillit fremover?
– Hvert enkelt parti må gjøre sine vurderinger. Men det ville også være urimelig mot Høyres organisasjon om andre partier skulle bestemme hvem som var var partileder hos oss.
– Hvilke følger vil det få om eksempelvis Venstre ikke ønsker deg som sin statsministerkandidat?
– Det vil i så fall være en utfordring man må ta når man diskuterer samarbeid fremover, svarer Solberg.
Økokrim fant ikke noe - stortingskomité jobber fortsatt
Da hun møtte pressen etter partiets sentralstyremøtet fastslo Solberg nok en gang fast at hun er lei seg for høstens store tillitssak: At hennes ektemann handlet aksjer mens hun selv var statsminister og dermed at hun ved flere tilfeller har vært inhabil da hun var statsminister.
Økokrim har klartgjort at det ikke foregikk noe kriminelt i perioden - og avvist mulig insidehandel fra Sindre Finnes. Men saken er fortsatt til behandling i Stortingets kontrollkomité. Stortingspartiene vurderer nå hvilken form for kritikk som skal formuleres mot Solberg.
Sparsom kontakt med Venstre og KrF i forkant
– Vil det ikke bety noe som helst dersom Venstre formulerer kraftig kritikk mot deg i kontrollkomiteen?
– Jeg har ikke tenkt å svare på alle hypotetiske problemstillinger. Men slik som saken nå står, er dagens vurdering om fremtiden den som er gitt fra Høyre.
– Hva slags kontakt har du hatt med KrF-leder Olaug Bollestad og Venstre-leder Guri Melby den siste måneden?
– Jeg har ikke snakket så mye med dem direkte om denne saken. Jeg har nevnt dette for Guri og jeg har sett Olaugs tale til landsstyret. Men jeg skal ikke legge press på dem.
– Men blir ikke situasjonen litt rar: At du forventer at de nå skal støtte deg for at borgerlig side skal vinne makten?
– Det vi forventer er at de respekterer løsningene som et parti tar. Vi har aldri lagt oss opp i hvem som skal være leder i KrF eller Venstre, svarer Solberg.
Asheim: Neste valg vil være mellom to blokker
Under pressekonferansen ble Høyre-toppene Solberg og Henrik Asheim konfrontert med hva som kunne skje dersom Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité feller en knusende dom over inhabilitets-saken hennes.
– Det er veldig viktig for oss å fastslå at det er Høyre som velger sin leder og statsministerkandidat. Mitt inntrykk er også at andre borgerlige partier er tydelige: At det er partiene selv velger sine kandidater og ledere. Det stortingsvalget som er om to år, vil være et valg mellom to blokker. Da håper vi at vi kan få Erna tilbake, sa Asheim.
Over 300 tillitsvalgte i Høyre var samlet til konferanse i helgen. Og søndag startet partiets sentralstyremøte. I sentralstyret var diskusjonen om Solberg og hennes sak grundig.
– Det jeg opplevde begge steder var et sterkt ønske om at jeg skal fortsette som partileder. Det har bidratt til min konklusjon, sa Solberg til pressen.
Men slik som saken nå står, er dagens vurdering om fremtiden den som er gitt fra Høyre.
— Høyre-leder Erna Solberg
Statsminister igjen? Lover null aksjehandel fra Sindre Finnes
Høyre-lederen var selv tilstede under debatten om hennes egen rolle. Ved tidligere slike anledninger har hun forlatt rommet. Det var nyanser i synet på saken hennes.
Nestleder Asheim sa at hadde det vært et utbredt ønske om lederskifte, ville det blitt innkalt til ekstraordinært landsmøte til våren.
– Der opplevde jeg et sterkt ønske om at jeg skal fortsette som partileder. Det har bidratt sterkt til min personlige motivasjon og min konklusjon sånn som saken står nå,
Overfor pressen slo Solberg kategorisk fast at det ikke vil foregå noen handel med aksjer fra ektefeller hvis Høyre går inn i regjering.
– Hvis jeg blir statsminister i morgen, kommer Sindre ikke til å ha noen aksjer, svarte Solberg pressen.
Konkluderer før kontrollkomité har konkludert
Erna Solberg og Høyre har dermed konkludert før Kontroll- og konstitusjonskomiteens har konkludert om saken hennes.
Komiteens endelige konklusjon ventes først på nyåret. Men Høyres mulige lederdebatt er altså avlyst. En kartlegging Vårt Land har gjort tidligere, viste at Ine Eriksen Søreide pekes på som etterfølger hvis Høyre-leder Erna Solberg skulle gå av.