Nyheter

Ukraina: Folk som lider får kontanter som nødhjelp

UKRAINA-HJELP: Norge bevilger én milliard i nødhjelp til Ukraina. Noe av pengene deler Kirkens Nødhjelp ut i kontanter.

Norge bevilger én milliard til humanitær hjelp i Ukraina. Pengene kommer fra den allerede vedtatte Nansen-pakken. Pengene fordeles på sju organisasjoner.

Kirkens Nødhjelp får 100 millioner. Deler av pengene deles ut som kontanter, forteller generalsekretær Dagfinn Høybråten.

Der hvor det er lokalt marked, og folk kan skaffe det de trenger selv, får folk penger, forteller han. Dette er et koordinert systtem mellom hjelpeorganisasjoner slik at mennesker ikke får mer enn de skal.

– Jeg har sett det i praksis. Det myndiggjør og bygger verdighet til mennesker i krig. Det er liten risiko for at de bruker pengene på noe de ikke trenger, sier Høybråten.

Dette er en form for hjelp som organisasjoner bruker mer og mer i kriser, forteller han. Stadig flere mennesker i verden mottar humanitær bistand i form av kontantoverføringer, skriver også Panorama nyheter.

Dagfinn Høybråten/Erik Abild

– Ikke mer risikabelt

– Norges Røde Kors støtter nå med helsehjelp, men ukrainsk røde kors gir også hjelp i form av kontanter, sier Europa-sjef Erik Abild til Vårt Land:

Også FNS høykommissær for flyktninger (UNHCR) deler ut kontanter til internt fordrevne.

– Som all hjelp innebærer slik humanitær sosialhjelp risiko. Sårbare mennesker kan bli utnyttet og truet, men det er ikke mer risiko enn annen nødhjelp, kanskje motsatt, sier Abild.

De som får kontanthjelp må identifisere seg med både pass og nasjonalt id-kort. Hjelpen kan slik lett spores og bekreftes, forteller han.

Ukraina

Helsehjelp på hjul

Norges Røde Kors får 200 millioner – en femtedel – av milliarden som norske myndigheter nå bevilger. Pengene går til helsehjelp og nødhjelp, forteller Erik Abild:

– Det er store humanitære behov, og mest langs frontlinjen og i områder i øst og i sør – i Donetsk, Kherson, Zaporizjzja og Odessa.

Det store flertallet av pasienter er internt fordrevne kvinner, barn og eldre, ifølge Abild. En stor del av pengene som nå bevilges går til å øke antall mobile helseteam. Over hundre slike team er i arbeid, og Norges Røde Kors støtter 23 av dem. Rundt 100.000 pasienter har fått hjelp, og målet er nå å doble dette antallet neste år.

Ukraina

Vårt Land fortalte nylig om alt hjelpemateriellet som er donert av nordmenn gjennom krigen gjennomkristelige stiftelser til Ukraina. Mer enn 6.000 tonn er fraktet fra Norge.

Norge trapper også opp innsatsen for rydding av miner og eksplosiver.

Fast kontor

Varme til ukrainere i vinter er fokus for hjelpen Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp vil yte med ekstra penger: Gass, ved, soveposer og tepper blant annet.

Organisasjonen samarbeider med flere organisasjoner i Ukraina – blant andre sin sveitsiske søsterorganisasjon og Folkekirkens Nødhjelp i Danmark. Sammen med sistnevnte etablerer de nå et permanent kontor i hovedstaden Kyiv.

– Vi seer at dette blir en langsiktig innsats, sier Dagfinn Høybråten.

---

UKRAINA-HJELP

  • Den ene milliarden som nå tildeles norske hjelpeorganisasjoner er en del av det såkalte Nansen-programmet.
  • Pengene går til til Norges Røde Kors, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Caritas Norge, Redd Barna og den sivile beredskapsstyrken NORCAP, opplyser regjeringen.
  • Alle partiene på Stortinget har blitt enige om å gi 75 milliarder kroner til Ukraina over fem år gjennom programmet.
  • I 2023 går 7,5 milliarder kroner til sivil støtte og 7,5 milliarder kroner til militær støtte i Ukraina.

---

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter