Nyheter

Israelske bakkestyrker er i Gaza: – Krigens andre fase

HAMAS-ISRAEL-KRIGEN: Israels militære har utvidet bakkeoperasjonen i Gaza med infanteri og pansrede kjøretøy, støttet av massive luftangrep.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu beskrev lørdag kveld den pågående bakkeoffensiven på Gazastripen som krigens andre fase.

Han ba sivile dra til «trygge områder».

Krigen mot Hamas inne på Gazastripen kommer til å bli vanskelig og langvarig, fastslo statsministeren i den TV-sendte talen.

– De som anklager oss for krigsforbrytelser, er hyklere, sa Netanyahu og lovet at Israel vil gjøre alt for å få hjem de over 220 gislene som Hamas holder på Gazastripen.

IDF viste fram bakkestyrker i Gaza

Talsperson for Israels militære (IDF), Daniel Hagari, sa lørdag formiddag at styrkene fortsatt er i Gaza etter nattens offensiv og fortsetter krigen.

Hagari sa samtidig at Israel senere lørdag ville tillate at lastebiler med mat, vann og medisiner kommer inn i Gaza.

21 dager etter at Hamas gikk til angrep på Israel og massakrerte rundt 1.400 menn og kvinner, barn og eldre, svarte IDF med et større nattlig angrep mot mål i Gaza.

I kunngjøringer fra IDF lørdag morgen listet de opp hva som ble oppnådd i løpet av natten:

  • Jagerfly har bombet 150 underjordiske mål i Gaza.
  • «Terrortunneler, underjordiske kampområder og annen underjordisk infrastruktur» ble truffet.
  • Sjefen for Hamas’ luftangrep, Asem Abu Rakaba, ble drept. Han ledet angrepene 7. oktober inn i Israel med droner og paraglidere.
  • I tillegg er flere Hamas-krigere drept.

IDF sendte ut video

Tidlig lørdag morgen publiserte det israelske militæret en video som viste pansrede kjøretøyer som beveget seg langsomt framover i åpne områder i det som skal være landskap inne i Gaza. Tidligere i uken ble det gjennomført kortere raid inn i Gaza.

Mark Regev, en av statsminister Benjamin Netanyahus nærmeste rådgivere, skriver på X/Twitter:

– Når Hamas er nedkjempet vil israelere kjenne seg tryggere, og Gaza vil være kvitt et morderisk diktatur.

Søndag fortalte det israelske forsvaret at de har økt antallet soldater inne på Gazastrioen.

– I løpet av natten økte vi inntoget av styrker til Gazastripen, og de slo seg sammen med styrkene som allerede kjemper der, sa talsperson Daniel Hagari på israelsk TV søndag.

Telefon og internett var nede

Da Israels angrep startet fredag kveld ble tilgangen på telefon og internett borte. Flere frykter at grusomheter blir holdt skjult for verden.

– Denne mørkleggingen av informasjon kan føre til at store grusomheter blir dekket over og bidra til at ansvarlige for brudd på menneskerettigheter går fri, sier analytiker Deborah Brown i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

Tilgangen på telefon og internett skal ha blitt opprettet i løpet av natt til søndag.

Fikk ikke kontakt med redningsmannskaper

Ifølge Al Jazeera var bombeangrepene vært de kraftigste på tre uker. Og til forskjell fra tidligere netter, var det ikke vært mulig å få ringt etter sykebil, ifølge Røde Kors.

Palestinas Røde Halvmåne opplyste at deres redningsmannskaper på Gazastripen ikke lenger fikk kontakt med operasjonshovedkvarteret som følge av at internett var nede. Også Verdens helseorganisasjon meldte at de ikke fikk kontakt med sine medarbeidere. Det samme gjaldt FN, skriver CNN.

Kirkens Nødhjelp fikk først kontakt med teamet sitt på søndag.

Utenlandssjef Arne Næss-Holm fryktet at det skulle ta lang tid før han hørte fra de to lokalt ansatte i Gaza, men søndag morgen fikk han melding om de var i god behold.

Hamas: Dødstallene øker

Det var vært panikk overalt etter at Israel trappet opp luftangrepene mot Gaza natt til lørdag, meldte NTB og siterte BBCs korrespondent som oppholdt seg i byen Khan Younis.

– Vi kan se enorme flammer stige mot himmelen – det ser ut som de bruker en annen type bomber, skrev den britiske kringkasterens korrespondent Rushdi Abualouf.

Siden Israel startet å bombe Gaza er over 8.000 mennesker blitt drept, blant dem over 3.000 barn, ifølge tall fra det Hamas-kontrollerte helsedepartementet i Gaza søndag. Det skal ha vært en kraftig økning i antall døde det siste døgnet.

Hamas bortførte over 200 mennesker til Gaza under angrepet mot Israel. Disse prøver Israel nå å hente ut.

Utenriksministeren øyner håp

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier til NTB at han er rystet over det som nå utspiller seg i Gaza. Likevel øyner han håp:

– Det kan faktisk være at ut av denne forferdelige katastrofen som skjer nå, så kommer det en ny vilje til å tenke på en løsning som kan bli varig.

Bildene og historiene fra Gaza går inn på statsråden. Eide frykter at Israel er i ferd med å bombe vekk all sympatien landet fikk etter Hamas’ brutale terrorangrep.

– Verden er opprørt over det som skjer. Det er gått for langt allerede, sier han.

FN ba om våpenhvile

Noen timer etter at Israel trappet opp angrepene fredag kveld, vedtok FNs hovedforsamling, med støtte fra 120 land, deriblant Norge, en ikke-bindende resolusjon som tar til orde for en umiddelbar humanitær våpenhvile i Gaza.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter