Nyheter

Klimademonstranter blokkerer vei i Oslo

DEMONSTRASJON: Klimaaktivister fra Stopp Oljeletinga blokkerer mandag ett kjørefelt i Maridalsveien i Oslo. – Vi er her i dag for jeg ser ikke andre metoder enn å ty til sivil ulydighet, sier talsperson Friftjof Klareng Dale.

– Jeg er her i dag for å beskytte de jeg er glad i. Vi ser en regjering som totalt ignorerer klimakrisen og de konsekvensene det har for vanvittig mange mennesker. Vi ser at oljeleting står i veien for trygge arbeidsplasser, og vi risikerer å miste velferd og etter hvert å ikke ha mat på bordet, sier Fritdjof Klareng Dale, talsperson i Stopp Oljeletinga, til Vårt Land.

Mandag morgen 23. oktober i åttetiden stilte Klareng Dale og omkring tolv andre klimaaktivister seg i et av de to kjørefeltene i Maridalsveien nær Alexander Kiellands plass i Oslo. Alle er fra kampanjen Stopp Oljeletinga. Med plakater med nettopp dette budskapet - «Stopp oljeletinga» - gikk demonstrantene sakte nedover den trafikkerte veien i retning Oslo sentrum.

Budskapet fra Klareng Dale er tydelig:

– Vi er her i dag for jeg ser ikke andre metoder enn å ty til sivil ulydighet.

Stopp oljeletinga skapte overskrifter i fjor da de tilgriset Monolitten med oransje maling. Kampanjen krever umiddelbar stans i all leting etter ny olje og gass på norsk sokkel.

Trafikkork

Demonstrasjonen har ført til trafikkork i veien med rutebusser og biler som må vente til det blir ledig i motgående kjørefelt før de kan kjøre forbi demonstrantene.

Sykkelfeltet holdt demonstrantene seg imidlertid unna. Ved to anledninger ropte forbikjørende syklister «heia» til demonstrantene.

Foran og bak demonstrasjonstoget fulgte politiet med.

– Politiet er her for å sørge en viss trafikksikkerhet, noe som vi og gjør så godt vi kan, forklarer Klareng Dale.

– Har dette vært planlagt lenge?

– Det er ikke noe viktig. Det som er viktig nå er å bruke tiden vår på å få ut dette budskapet fordi det er så mange mennesker som dette kommer til å berøre, så det å snakke om sånne småting er ikke noe viktig, sier Klareng Dale.

Stopp oljeletinga
Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter