Nyheter

Kilder til Vårt Land: Espen Barth Eide blir ny utenriksminister

REGJERING: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide skal tilbake til utenriksdepartementet.

Det får Vårt Land bekreftet av flere uavhengige kilder med kjennskap til utskiftningene i regjeringen.

Etter det kilder forteller til Vårt Land, mener flere høyt plasserte partifolk at Anniken Huitfeldt ikke har fått nok ut av stillingen som utenriksminister.

Flere i Arbeiderpartiet har stilt spørsmålstegn ved at Ine Eriksen Søreide fremstår som den mest fremtredende utenrikspolitiske politikeren i Norge akkurat nå.

Skandalen med aksjekjøpene til Huitfeldts ektemann, som preget valgkampen for Arbeiderpartiet, har gjort en utskiftning enda mer presserende.

Avgjørende med tung utenrikspolitisk erfaring

Som erstatter for Huitfeldt har det vært viktig for Ap å sette inn noen som kan utenriksfeltet svært godt. Krigen i Ukraina og nå krigen i Midtøsten, har skjerpet den sikkerhetspolitiske situasjonen.

I tillegg har Norges en avgjørende rolle som energileverandør til Europa. Det krever en trygg håndtering av samarbeidet med EU og NATO.

Espen Barth Eide har tidligere vært både statssekretær og statsråd i UD, og har også vært forsvarsminister. Han nyter stor respekt internt i utenriksdepartementet på Victoria Terasse. I tillegg har han et bredt internasjonalt nettverk i flere viktige FN-organer.

Espen Barth Eide er i dag er klima- og miljøminister. Han satt i stortingssalen onsdag denne uka, da Jonas Gahr Støre redegjorde for situasjonen i Midtøsten.

Arbeidet med å sette regjeringskabalen er etter det Vårt Land erfarer fortsatt ikke klart. Kildene tar forbehold om at det kan skje endringer i siste liten før statsrådsskiftet etter helga.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) på vei til åpningen av FNs hovedforsamling tirsdag. Foto: Pontus Höök / NTB


Les mer om mer disse temaene:

Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter