Nyheter

Sp tilbake til Vedums start

VALGVAKE: Velgerne sender Senterpartiet tilbake til tiden før Trygve Slagsvold Vedum løftet partiet til store høyder.

Et gjennomsnitt av de fire kommunevalgene før hans ledertid ga Sp 7,7 prosent i oppslutning. Før de første prognosene kom valgkvelden, var tallet 8,5 prosent håpet sentrale Sp-aktører delte med Vårt Land.

Og Sps vake eksploderte i jubel da NRKs prognose viste 9,7. Men samtidig viste både opptalte stemmer og prognoser fra TV2 og Nettavisen at det snarere var et syv-tall partiet kunne vente seg.

Publikum falt derfor fort til ro. Og det var avventende stemning helt til partileder Trygve Slagsvold Vedum ble mottatt med takknemlig applaus 45 minutter før midnatt:

– Vi er ikke fornøyd med det valget vi fikk i dag. Vi har større ambisjoner, sa han til partifellene.

Vedum erkjenner smellen. – Vi er skuffet i dag

Vedum takket Sp-folk som i denne valgkampen «har stått i stormen». Fordi partiet har tatt ansvar.

– Men selv om vi er skuffet i dag, har vi gjort et av de bedre valgene i vår historie. Men vi er ikke fornøyd, avsluttet Vedum og ga Høyre og Frp et varsel: De skal komme sterkere tilbake.

Kveldens første tall for Sp pekte altså mot en halvering av super-sifrene på 14,4 prosent ved forrige lokalvalg. Utover kvelden bedret imidlertid sifrene. Og opptellingen viste etter hvert åtte-tallet.

Senterpartiet ser ut til å gå kraftig tilbake sammenlignet med forrige kommunevalg. Foto: Lise Åserud / NTB

Tilbake til start? – Det ser sånn ut

8,5 prosent var kommunevalgresultatet Vedum fikk året etter at han var blitt partileder.

– Du er egentlig rykket tilbake til start, Vedum?

– Det ser sånn ut, svarer Sp-lederen Vårt Land

– Hva sier du til at «Vedum-veksten» er borte?

– Ved det kommunevalget var vi jo et av partiene som gikk mest frem. Jeg har vært med en stund. Og vet at valg kan variere, svarer han.

– Hva er ditt viktigste grep for å få partiet opp igjen?

– Det handler om hard jobbing. Og skape trygghet rundt privatøkonomi, noe som har skapt uro, men som vi skal klare å styre oss ut av, svarer Sp-lederen.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad i Sps valgvake kommunevalget 2023

Vake på velvalgt Sp-sted. «Høylåve» på festning

«Beredskapspartiet» Sp hadde lagt valgvaken til festlokalet Høymagasinet på Akershus festning – i sin tid en låve for høy på festningsområdet.

Og selv om også mange kommunemålinger så dystre ut for Sp tidlig på våren, viste målinger sommerstid at Sp hadde sats for å løfte seg inn om kommunevalget.

Så sent som på Vårt Lands gallup i august fikk Sp 10,4 prosent. Da hadde det vært jevn stigning siden april.

Artikkelen fortsetter under grafikken – opptellingen pågår utover natten.

Vedums parti går inn i en nervøs kveld

De foreløpig opptalte tallene tidlig på valgkvelden ga Sp en smell i bastionen Trøndelag. Dessuten så varsler i galluper før valget ut til å bli virkelighet: Kraftig Sp-tilbakegang i hele Nord-Norge.

I «gjenopprettede» Finnmark går Sp på en stjernesmell ved fylkestingsvalget: Etter at nær 80 prosent av stemmene var talt opp, får Sp en oppslutning under fem prosent. For fire år siden var den over 16.

Også fylkestallene i Troms viser solid nedtur.

– De foreløpige tallene viser nok at vi har en kommunikasjonsjobb å gjøre i nord. For dette er en landsdel som Sp har vært opptatt av: Gratis barnehage, kutt i priser på kortbanenettet, gratis ferje er satsinger. Men så har nok Melkøya-saken dominert debatten for Sps del, sier statsråd Sandra Borch fra Troms.

Kan gå både opp - og ned

For Sps festkledde heiagjeng kan sifrene synke utover kvelden:

For det er små kommuner, der Sp kan ha høy oppslutning i distriktene, som tikker inn først. Det er etter at de store byene – der Sp har dårlig grep – telles opp sent valgkvelden at Sps nasjonale kommuneresultat blir klart.

Men håpet blant flere nøkkelpolitikere er også det motsatte: At tall vil stige, fordi Sp-velgere ikke er som mange andre. De stemmer ikke «forhånds», men på selve valgdagen.

---

En varslet nedtur

  • Det første året etter at Sp kom inn i regjering, var galluptallene jevnt synkende.
  • Dagene før valgkvelden i år viste gjennomsnittstall for kommunevalget 7,4 prosent hos gallupnettstedet Pollofpolls.
  • I 2019 fikk Sp «rekordhøye» 14,4 prosent ved kommunevalget. I 2015 var resultatet 8,5 og i 2011 6,2 prosent

---

Dårlige sifre? Da varmer det med ordfører-jubel

Men mer enn andre partier har Sp-folk en glede på lur: Ingen jubler så mye for ordførermakt som Sp.

Selv om sterke kommuner utover kvelden viste en viss tilbakegang, er ikke løpet kjørt for Sp etterpå. Tøffe forhandlinger kan berge ordførerprofiler partiet alt har.

Sp nestleder Anne Beathe Tvinnereim (i midten) i Sps valgvake kommunevalget 2023

Mot nerve-natt om Sps politikere i byene

Forrige kommunevalg var så solid for Sp at partiet fikk rent flertall i langt over 20 norske kommuner. Dessuten ble partiet en maktfaktor i flere norske storbyer, med gode sifre og flere representanter.

Men for Sp går det mot «nerve-natt» for partiets folk i hovedstaden. Berger partiet sitt ene mandat i Oslo? Den siste målingen før helgen viste lave 1,7 prosent og fare på ferde.

– Nå er det nerve-natt. Vi trenger 1,2 prosent for å redde mandatet. Nå er vi kjempespente, sier Sp-profilen Bjørg Sandkjær, nå statssekretær, for fire år siden ble hun Sps eneste i Oslo bystyre.

Svinepølser - hovedrett i Sps valgvake 2023


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Erlend Berge

Erlend Berge

Erlend Berge er fotojournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter