Nyheter

Drømte om Europa, overfylt skip forliste, hundretall fryktes døde

TIL EUROPA: Flere hundre mennesker kan ha omkommet da den overfylte fiskebåten forliste. Overlevende forteller om over 700 ombord.

Dødsseilasene over Middelhavet tar aldri slutt. Hittil i år har vel 1.100 mennesker – flyktninger og migranter – druknet i forsøk på å ta seg med båt fra Nord-Afrika til Europa, melder IOM.

Nå frykter greske myndigheter at flere hundre mennesker kan ha omkommet da den overfylte fiskebåten forliste natt til onsdag.

Overlevende forteller at så mange som 750 personer kan ha vært ombord i fiskebåten, melder BBC. Blant dem kom mange fra Syria, Egypt, Pakistan, Afghanistan og Palestina.

Torsdag pågår det en omfattende søk- og redningsoperasjon utenfor kysten av Hellas. Tråleren Andriana var på vei fra Libya til Italia. Motoren sviktet tirsdag kveld før fartøyet natt til onsdag kantret og sank.

Håp renner ut

– Det er en av de største slike operasjonene i Middelhavet noensinne, sier Nikos Alexiou, talsperson for den greske kystvakten, til ERT TV.

– Vi slutter ikke å lete, legger han til.

To patruljebåter, seks andre skip og et helikopter deltar i arbeidet, melder NTB. Før soloppgang torsdag ble nødbluss sluppet fra fly for å lette arbeidet for letemannskapene.

Håpet om å finne flere overlevende er imidlertid i ferd med å renne ut.

redd

104 funnet i live

Forliset skjedde ved et av stedene der Middelhavet er dypest. Tråleren som fraktet migranter og flyktninger, skal ha sunket i løpet av 15 minutter.

Så langt er det funnet 104 overlevende som kommer fra Egypt, Syria, Pakistan, Afghanistan og Palestina.

Antall bekreftede døde ble torsdag nedjustert fra 79 til 78. Men det fryktes at det reelle tallet er langt høyere.

– Låser folk inne

Ubekreftede opplysninger tyder på at opptil 750 mennesker var om bord, ifølge Ilias Siakantaris, talsperson for Hellas’ regjering.

Det hender at menneskesmuglere låser folk inne under dekk på båtene de bruker, sier Siakantaris til kringkasteren ERT, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En overlevende etter forliset onsdag har fortalt at han så flere hundre barn under dekk.

Store, overfylte båter

Mens det tidligere kom mange små båter, kommer det nå større, men som er overfylte. I april reddet Italias kystvakt 1.200 migranter og flyktninger på to båter i Middelhavet.

En av redningsaksjonene gjaldt en synkeferdig fiskebåt med rundt 800 mennesker om bord. Operasjonen var svært vanskelig fordi båten var så overfylt.Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter