Nyheter

Nonne begravd i 2019 har nesten ikke råtnet

Liket etter ei nonne som ble begravd i 2019 og ble gravd opp igjen i april, har nesten ikke råtnet. Nå vil hundrevis se den døde nonnen i kisten.

Søster Wilhelmina Lancaster ble gravd opp i april fordi menigheten ville begrave sin grunnlegger på nytt.

De ventet kun å finne bein fordi hun ble gravlagt i en trekiste uten å bli balsamert for fire år siden. Men da de gravde henne opp, fant de en nesten intakt kropp i en perfekt bevart religiøs bekledning.

Det var ikke meningen å kunngjøre funnet, men noen publiserte e-posten offentlig. Deretter spredde nyheten seg som ild i tørt gress.

Frivillige og lokalt politi har hjulpet til med å håndtere folkemengdene som har strømmet til den vesle byen Gower med totalt 1800 innbyggere. Mange vil få seg et glimt av den døde nonnen i kisten.

Grunnla benediktinerkloster

Wilhelmina Lancaster ble begravet utenfor benediktinerklosteret Maria, Apostlenes dronning. Det ble gravd opp for å bli plassert inne i klosterets kapell, skriver Daily Mail. Flere mener at den vel bevarte kroppen gjør at nonnen bør få status som helgen.

Da hun var 70 år gammel grunnla søster Wilhelmina klosteret Benedictine Sisters of Mary, Queen of the Apostles i 1995. Fram til da hadde hun i 50 år tilhørt kommuniteten «The Oblate Sisters of Providence».

Lancaster var 95 år gammel da hun døde 29. mai 2019. Liket vil bli flyttet til en glassmonter på nonnens dødsdag – 29. mai. Der kan hun fremdeles bli betraktet. Da kan man også ta med seg jord fra graven hun har ligget i.

Pågangen av folk som vil se nonne-liket er så stor at klosteret har lagt ut en melding på sine nettsider: Ta med stoler og paraplyer hvis du er villig til å stå i kø.

Wilhelmina Lancaster

Sur myrjord bevarer lik

Wilhelmina Lancaster blir nå kalt «mirakel-nonnen», men forklaringen på det vel bevarte liket kan ligge i jordsmonnet og klimaet i nordvest-Missouri. Det er ikke kjent hvordan jordsmonnet er på stedet der hun har vært gravlagt siden 2019.

Lik av voksne personer som er begravd i godt drenert jord reduseres til et skjelett i løpet av cirka 10 år, ifølge nettleksikonet snl.no. Lik som blir liggende i sur myrjord kan holde seg godt bevart i flere hundre år, selv om alt såkalt anorganisk materiale i beinvev forsvinner.

Temperaturer kan avgjøre

Også hvor dypt et lik er begravet kan avgjøre hvor godt et lik er bevart: Jo dypere, jo bedre bevart. Da er graven mindre utsatt for temperaturvariasjoner.

I tørre områder med lav luftfuktighet kan nedbrytningsprosessen være tregere sammenlignet med fuktige og varme områder. Lav temperatur kan også bidra til å bremse nedbrytningen.

Byen Glower ligger i det nordvestre hjørnet av Missouri. Der er vintrene kalde og somrene lange og varme. Temperatursvingningene kan være store, ifølge Missouri Climate Center.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter