Nyheter

Kan forlate kirkeasyl på Bømlo

KAN FORLATE KIRKA: Harout og Tamar Jakarian fra Syria vil ikke bli sendt ut av landet ennå.

Fredag 19. mai flyttet Harout og Tamar Jakarian inn i kirkeasyl i Bremnes kirke på Bømlo. De hadde fått beskjed av myndighetene om at de måtte forlate landet, men varslet at de ville ta UDI og Utlendingsnemndas vedtak til retten.

De kontaktet både politiet og Utlendingsnemnda for å be om at de ikke skulle bli sendt ut før saken var behandlet i en domstol, uten å få svar. Derfor valgte de å søke tilflukt i Bremnes kirke.

Nå har politiet bestemt at Tamar og Harout får utsatt utreisefrist. Den 21. og 22 juni må tingretten ta stilling til om de to skal få bli i landet helt til saken deres mot staten er behandlet.

– Tamar og Harout skal nå ut av kirkeasyl. De er veldig takknemlige for at politiet har vist forståelse for den vanskelige situasjonen de er i, og paret gleder seg til å komme hjem, skriver advokatfullmektig Anela Ferati i advokatfirmaet Sulland i en e-post til Vårt Land.

Hun skriver at politiet har bekreftet at alle instanser nå skal respektere rettens avgjørelse om å avholde rettsmøte, og ikke vil foreta noe frem til retten har fattet en beslutning.

– Glade og takknemlige

– Vi er veldig glade og takknemlige for politiets avgjørelse, sier Tamar Jakarian når Vårt Land kontakter henne torsdag ettermiddag.

De har ennå ikke forlatt kirken, av praktiske hensyn.

– Vi må vente til det kommer noen som kan låse kirken etter oss. Kirken må jo også være trygg, sier Jakarian.

Hun sier at de er svært lykkelige over å kunne gå tilbake til livene sine igjen. Tamar jobber for Nav på Bømlo, mens Harout driver familiens serveringssted. Han har også vært assistent på Bømlo voksenopplæring og på Bømlo videregående skole.

Mistenker falske dokumenter

Sommeren 2021 fikk familien beskjed om at UDI ønsket å trekke foreldrenes oppholdstillatelse og barnas statsborgerskap. UDI hevder familien fikk statsborgerskap i Armenia i 2013, og at Armenia derfor skulle behandlet asylsøknaden deres.

Familien sier de ikke var klar over at de hadde armensk statsborgerskap, og mistenker at noen har misbrukt de syriske dokumentene deres for å lage armenske pass som deretter kunne selges videre.

Utlendingsnemnda opprettholdt UDIs vedtak om å trekke Harout og Tamars oppholdstillatelse, men ville ikke tilbakekalle barnas statsborgerskap.


Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder på innenriksavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter