Nyheter

Pave Frans gir 21 drepte koptere helgenstatus

DEN KATOLSKE KIRKE: 21 kristne koptere som ble halshogd av IS-medlemmer i Libya i 2015, utnevnes til helgener av den katolske kirkes overhode.

Pave Frans kom med kunngjøringen under et møte med pave Tawadros i Vatikanet torsdag. Han er overhode i den koptisk-ortodokse kirke i Alexandria i Egypt.

Tawadros har ifølge Frans samtykket til at Vatikanet utnevner de 21 kopterne – 20 egyptere og én ghaneser – til helgener.

15. februar 2015 ble de 21 mennene stilt opp i oransje kjeledresser på ei strand i den libyske byen Sirte, som den gang var kontrollert av IS. Den ytterliggående islamistgruppa publiserte en video som viste at ofrene ba mens de ble drept.

Helgenkåringen er et «tegn på det åndelige fellesskap som forener våre to kirker», sa Frans til Tawadros. Deres festdag i den romersk-katolske helgenkalender ventes å bli satt til 15. februar.

Kristne koptere utgjør rundt 10 prosent av befolkningen i Egypt, der flertallet er muslimer. Det er også mindre koptiske menigheter i en rekke land i Midtøsten og Afrika. De har i lang tid vært utsatt for angrep fra ytterliggående islamister.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter