Nyheter

Valgbråket i Ap stilnet – ledelsen valgt ved akklamasjon

Jonas Gahr Støre, Tonje Brenna og Jan Christian Vestre, samt partisekretær Kjersti Stenseng skal lede Ap. Alle ble klappet inn av et jublende landsmøte.

Dermed unngikk Arbeiderpartiet kampvoteringer og åpen splittelse rundt hvem som skal lede partiet de to neste årene. Lederbuketten på fire ble valgt i henhold til valgkomiteens innstilling – tilsynelatende fra et unisont landsmøte.

– Kjære landsmøte, først for min egen del, fra innerst i sjelen, innerst i hjertet, hele mitt politiske engasjement, tusen takk for tilliten, sa Jonas Gahr Støre (62) etter å ha fått fornyet tillit.

Da hadde valgkomiteens leder, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, to ganger innstendig understreket at valgkomiteens innstilling var enstemmig og at man ved å endre på ett element, sto i fare for å forrykke hele balansen og dermed framtvinge andre endringer.

Det måtte forstås som en klar oppfordring til dem som kunne tenke seg å opponere mot innstillingen, om ikke å gjøre det.

Turbulens

Til tross for en del turbulens rundt lederkabalen i partiet, var det aldri noen som stilte Støres lederverv i tvil. Han var i praksis den eneste i partiledelsen som kunne gå til landsmøtet i trygg forvissning om at hans posisjon var trygg.

– Talen hans til landsmøtet i går viser at vi har en leder som kan lede. En leder med følelser, med visjoner og med en plan, sa Følsvik da hun leste opp valgkomiteens begrunnelse.

I tillegg til at Støre ble gjenvalgt som leder for to nye år, klappet landsmøtet som ventet inn de to nye nestlederne Tonje Brenna (35) og Jan Christian Vestre (36).

– Jeg er stolt over en innstilling som viser for hele verden at Utøya-generasjonen selvsagt skal være med og styre – Norge og Arbeiderpartiet, nå og i framtida. Vi lovte den dagen at vi aldri skulle gi opp kampen, og nå står vi ved det løftet. Det vekker mange følelser, og det føles veldig, veldig riktig, sa Følsvik.

Overlevde Utøya-terroren

Støre har omtalt et valg av nestlederne Brenna og Vestre som historisk. Begge har bakgrunn fra AUF og overlevde terrorangrepet mot ungdomsorganisasjonens sommerleir på Utøya 22. juli 2011.

Tonje Brenna var 24 år og generalsekretær i AUF da hun reddet seg selv og en lang rekke andre AUF-ungdommer i sikkerhet nedenfor Kjærlighetsstien. Nesten tolv år senere er hun valgt inn i nestledervervet i Arbeiderpartiet. Hun og Vestre er de første av den såkalte Utøya-generasjonen som når så høyt i organisasjonen.

– Tonje Brenna har et klokt hode, er en operativ problemløser og engasjert ideolog. Hun er kjent for å like folk og for at folk liker henne. Og hun har vist hun kan ta ansvar og lede, selv i de mest krevende tider, sa Følsvik med tydelig adresse til rollen Brenna tok under skytingen på Utøya.

– Jan Christian Vestre har vist seg som et menneske med politisk teft, unik evne til å engasjere og samle folk. Han har bred erfaring fra politikk og næringsliv, og nyter respekt på tvers av partier, fagbevegelsen og næringslivet.

Stenseng klappet inn

Opptakten til Aps landsmøte har vært preget av bråk rundt valget av ny partiledelse. En enstemmig valgkomité hadde innstilt på at Stenseng får fortsette som partisekretær. Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen vurderte å stille som motkandidat, men trakk seg søndag etter å ha blitt oppringt av statsministeren kvelden før.

Da Kjersti Stensengs kandidatur kom opp til votering, var det ingen tvil. Partisekretæren gjennom åtte år ble også gjenvalgt ved akklamasjon og jublende tilrop.


NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter