Nyheter

Kald skulder fra hele Stortinget: Vraker KrFs grunnlovsforslag om «vern av liv»

VENNELØS: KrF fremstår helt venneløs når Stortinget igjen skroter et grunnlovsforslag om «vern av liv fra unnfangelse til naturlig død». Alle partiene fra Frp til Rødt fastslår at forslaget ikke er «ønskelig».

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har konkludert i KrFs tradisjonelle fremstøt hvert fjerde år – og viser knapt nåde. Forslaget om å få livsvern inn i Grunnlovens paragraf 93 får nærmest så begrenset oppmerksomhet som mulig fra de andre partiene i en fersk innstilling.

– Komiteen mener at det hverken er behov for eller ønskelig å utvide paragraf 93 som foreslått. Komiteen anbefaler derfor at forslaget ikke bifalles, heter det i den korte begrunnelsen.

Mandag 15. mai skal KrF-forslaget behandles i stortingssalen. Det kan igjen bli til et oppgjør om KrFs abortsyn.

SV-beskyldning: På nivå med «Pro Life-bevegelsen i USA»

For sist et slikt KrF-forslag ble debattert, falt det harde ord fra enkeltpartier. Mens andre – også i borgerlig leir – møtte frem med taushet.

Det var våren 2019. Da kom SV med beskyldninger om at KrF legger opp til «et totalforbud mot abort i Norge» og at partiet var på nivå med «Pro Life-bevegelsen i USA».

KrF fikk den gang ikke et eneste støtteinnlegg fra noen borgerlig enkeltrepresentant – slik partiet tidligere har fått fra politikere som var enige i sak.

KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, vil ikke råde partiet til å ta en ny debatt om veivalg. Her er han på KrFs valgvake sammen med første nestleder Olaug Bollestad. 
Foto: Naina Helén Jåma / NTB

Vil sende et signal – men er blitt møtt med bråk

Forslaget som behandles i midten av mai ble fremsatt av Hans Fredrik Grøvan, Jorunn Gleditsch Lossius, Geir Sigbjørn Toskedal, Steinar Reiten og Torill Selsvold Nyborg i forrige stortingsperiode. Da hadde KrF fortsatt en rommelig stortingsgruppe.

Den medisinske utvikling har ført til en situasjon hvor mennesker i større grad enn tidligere kan velge mellom liv og død.

—  Fra KrFs grunnlovsforslag

De fem fulgte opp det som har vært en tradisjon for partiet: I hver stortingsperiode sørge for at det blir stemt over et grunnlovsforslag om livsvern. Partiet har ønsket å sende samfunnet et verdisignal. Men i debattene har det ofte endt med bråk og polariserte oppgjør.

– Hensikten med en grunnlovsbestemmelse er å understreke at den grunnleggende respekt for liv og menneskeverd fortsatt skal prege vårt samfunn, heter det i KrF-forslaget.

---

Omstridt tradisjon

  • KrF ønsker at Grunnloven skal få en tilleggsbestemmelse om vern av liv i paragraf 93.
  • Partiet vil ha inn en formuleringen «Menneskeverdet skal være ukrenkelig, og enhver har rett til legemlig integritet fra unnfangelse til naturlig død».
  • Da KrF startet tradisjonen med å fremme et vern av liv-forslag fikk partiet i sin tid støtte fra enkeltrepresentanter i Sp og Høyre.

---

KrF: Ikke bare abort – handler også om dødshjelp

Selv om KrF er blitt angrepet for å stramme inn abortrettigheter bakveien, har partiet selv ønsket å løfte andre sider ved vern av liv enn bare spørsmålet om svangerskapsavbrudd. For partiet handler det vel så mye om faren for innføring av aktiv dødshjelp og nye bioteknologiske utfordringer.

– Den medisinske utvikling har ført til en situasjon hvor mennesker i større grad enn tidligere kan velge mellom liv og død. Vi står overfor nye problemstillinger både ved livets begynnelse og avslutning og trenger en sterkere bevisstgjøring av de etiske vurderinger i disse sammenhenger, heter det i KrFs begrunnelse for forslaget.

Hvordan formuleringen «vern av liv» skal ha effekt i praktisk lovarbeid, må ifølge partiet selv «avklares i forbindelse med lovgivningsarbeidet på de enkelte felter».

Enslig svale i forsvar – erkjente at KrF ønsket annen abortlov

Under debatten for fire år siden var daværende parlamentarisk leder for partiet – Hans Fredrik Grøvan – en helt enslig svale for KrF i stortingssalen. Han måtte stå opp mot tøffe anklager, også fra Ap-representanter.

Han sa at han «forsto» og hadde «respekt» for at partier hadde andre syn, men repliserte:

– Det er ingen hemmelighet at KrF ønsker en annen abortlov enn dagens. Hva endringer vil føre til, vil vi komme tilbake til, sa Grøvan i debatten.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter