Nyheter

Han er russer – men slåss for Ukraina

KJEMPER FOR «FIENDEN»: Han har alvorlige skader i høyre underarm og det ene beinet. – Han prøvde å drepe meg med en granat, sier russiske «Yura». Soldaten han snakker om var ikke ukrainsk.

– Vi har vært på tur i helvete, sier han til nyhetsbyrået AP.

«Yura» og fem andre soldater som kjemper på ukrainsk side mot de russiske invasjonsstyrkene ved Bakhmut har akkurat kommet tilbake fra harde kamper ved frontlinjen øst i Donetsk-regionen. Felles for dem alle er at de har blitt skadet i trefningene.

Men én ting er «Yura» alene om. Han er russer.

I åtte dager har han, de andre skadde soldatkameratene hans, og mange andre kjempet for livet, og for å hindre russisk fremrykking i i byen som er omringet av fiendens styrker på tre sider.

‘Bakken rister’

Den russiske soldaten, som opprinnelig kommer fra Moskva forteller at han flyttet til Ukraina før krigen sammen med en venn som også kjemper på Ukrainas side.

Fem dager inn i den drøye uken med kamper i Bakhmut som han nettopp har vært med på, kjempet han med tunge tanker.

– På den femte dagen uten søvn hadde jeg tanker om at jeg ville bli gal, forteller «Yura».

– I virkeligheten er det umulig å sove der. Russerne beskyter området på en slik måte at bakken rister hele tiden.

Vi har vært på tur i helvete

—  «Yura», russisk soldat på ukrainsk side

Moskovitten har deltatt i krigshandlinger på vegne av nabolandet sitt siden november i 2022.

Selv om han er den eneste russeren som blir evakuert ut av krigsområdet i Donetsk som ukrainsk kjempende akkurat denne dagen finnes det også flere andre russiske soldater som har skiftet side.

«Frihet for Russland»-legionen, som består av russiske avhoppere som har stått side ved side med de ukrainske forsvarsstyrkene helt siden Vladimir Putins angrepsinvasjon startet.

For russere som har kjempet på Ukrainas side som en del av «Frihet for Russland»-legionen siden president Vladimir Putin sendte tropper inn i Ukraina, er hemmeligholdelse av største betydning. Både når det gjelder antall stridende og hvem de er.

BØNNEBOK: En ukrainsk soldat holder en delvis brent bønnebok i et tilfluktsrom nær Bakhmut.

‘Mot ondskap’

Anslagene på hvor mange russere som kjemper varierer fra noen hundre aktive soldater til opp mot 4.000 kandidater som testes. En av talspersonene deres, som bruker pseudonymet Caesar snakket i januar i år med den amerikanske TV-kanalen CNN.

Han er ikke med på at han og de andre russerne som står sammen med Ukraina er forrædere.

– Jeg kjemper ikke mot mitt fedreland. Jeg kjemper mot Putins regime, mot ondskap, fortalte han.

Jeg kjemper ikke mot mitt fedreland. Jeg kjemper mot Putins regime, mot ondskap

—  Caesar, talsmann for «Frihet for Russland»

Ifølge Caesar hadde legionen allerede i mai i fjor «flere hundre» russere som etter to måneders opplæring ble utplassert i mai til Donbas-regionen i Ukraina, som Moskva prøver å erobre.

Også noen av «Frihet for Russland»-soldatene har den siste tiden vært svært aktive i byen Bakhmut på østfronten, der det har vært flere måneder med harde kamper.

– De er motiverte og profesjonelle krigere, de gjør jobben sin perfekt, sier en ukrainsk offiser til AFP.

MIDDAG: Ukrainske soldater spiser middag i et tilfluktsrom ved fromtlinjen.

– Viktigst utenfor slagmarken

Bidraget den russiske legionen leverer til krigsinnsatsen er enda viktigere utenfor fra slagmarken enn på den, sier militærekspert Oleg Zhdanov til CNN.

– De deltar i krigen, men har ikke stor innvirkning på grunn av det lave antallet deres, Derimot er deres betydning mer politisk. Det er bra for Ukraina å kunne vise at det er russere som støtter demokrati og frihet og som kjemper på riktig side, fortsetter han.

Noen av de russiske soldatene som har valgt å støtte Ukrainas kamp har tatt mere personlige enn politiske valg. En av dem er 41 år gamle «Tikhiy». Han er gift med en ukrainsk kvinne han møtte i Russland, hvor de bodde med sine to barn.

De var på besøk hos konas familie i Kyiv da Russland invaderte.

– Hun ville ikke forstått om vi ble værende i Russland, sier han.

«Tikhiy» har hatt svært lite kontakt med familien sin i Russland siden krigen begynte.

---

Frihet for Russland

  • «Frihet for Russland» er en frivillig enhet i de ukrainske territorielle forsvarsstyrkene og de væpnede styrkene i Ukraina som ble dannet i mars 2022 for å beskytte Ukraina mot den russiske invasjonen.
  • Det består av avhoppere fra de russiske væpnede styrkene, samt andre russiske og hviterussiske frivillige som ikke tidligere har vært medlemmer av militære formasjoner.
  • Enheten hevder å bestå av to bataljoner og har et erklært mål om å stanse den russiske invasjonen og til slutt styrte regimet til Vladimir Putin.
  • «Frihet for Russland» har rapportert om kamphandlinger i Øst-Ukraina og hevder også å organisere brannstiftelse og sabotasjeaksjoner inne i Russland.

---

SKAL FYRE AV: Soldater fra den 28. brigade forbereder seg på å avfyre ​​en granat mot russiske stillinger i frontlinjen nær Bakhmut i Donetsk-regionen øst i Ukraina.

Klarer så vidt å overleve

Rundt 10.000 sivile ukrainere, deriblant mange eldre og funksjonshemmede, klarer så vidt å overleve i og rundt den beleirede Bakhmut.

Russiske styrker har i flere måneder forsøkt å erobre Bakhmut, som har utviklet seg til å bli ett av de blodigste slagene i den over ett år lange krigen i Ukraina.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) advarte 24. mars om at flere tusen sivile trolig fremdeles er fanget i byen.

Dette skriver NTB.

– De sivile som sitter fast der, lever under svært vanskelige leveforhold og tilbringer nesten all sin tid i bomberom, sier ICRCs talsmann Umar Khan på en pressebrifing i Genève.

– Alt du ser er mennesker som lever på eksistensminimum, sier han.

Tilbake ved bussen

Tilbake ved bussen der «Yura» og hans fem medsoldater får livsnødvendig medisinsk hjelp, forteller ukrainske Yaroslav (37) om kamper i Bakhmut som var så tette at ukrainske og russiske styrker fulgte hverandre fra rom til rom inne i hus.

En eksplosjon hadde sendt splinter gjennom benet hans.

– Jeg kom til meg selv og var helt alene. Da jeg ble evakuert, stod området i brann.

– Det var døde mennesker over alt og folk løp rundt i panikk mens miner eksploderte og droner fløy over alt.

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter