Nyheter

Terrorsiktede søstre fra Bærum pågrepet av PST

TO SØSTRE: De terrorsiktede kvinnene og deres tre barn landet på Oslo lufthavn rundt klokken 00.40 natt til onsdag, og ble pågrepet ved ankomst.

De to kvinnene og deres tre barn har fått hjelp av norske myndigheter til å reise hjem fra al-Roj-leiren i Syria. Barnevernet er også involvert med hensyn til omsorgen for de tre barna.

Natt til onsdag ble to søstrene pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da de ankom Oslo lufthavn, bekrefter PST til NTB.

De to kvinnene er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). De vil fremstilles for varetektsfengsling på grunn av fare for forspillelse av bevis, opplyser kommunikasjonssjefen.

– Per nå er det ikke klart når det vil skje, sier kommunikasjonssjef i PST Trond Hugubakken til NTB.

Søstrene ble gjort kjent med at de blir pågrepet når de kommer til Norge. De hentes hjem blant annet på grunn av de farlige levekårene i al-Roj-leiren og ba selv om hjelp fra norske myndigheter.

– Å hente disse kvinnene tilbake til Norge er viktig i et sikkerhetsmessig perspektiv. Det blir opp til politi og domstolen å vurdere om disse kvinnene har gjort noe straffbart og i så fall bestemme hvilken straff de vil få, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Liv og helse

På en pressekonferanse tirsdag kveld forklarte utenriksministeren situasjonen nærmere.

– Beslutningen om å innvilge konsulær bistand er gjort av hensyn til barnas liv og helse, på bakgrunn av konkret helseinformasjon som er gjennomgått av medisinsk ekspertise i Norge.

I tillegg sier Huitfeldt at det er sikkerhetsutfordringer i området, og at det foregår mye radikalisering i leiren. Barn og unge kan rekrutteres til terrororganisasjoner. Tilgangen til mat og faren for sykdommer er også blitt verre i leirene.

Kvinnenes advokat, Geir Lippestad, sier til VG at kvinnene ikke erkjenner straffskyld.

– De erkjenner ikke straffskyld og mener de ikke har gjort noe straffbart, og de ser fram til å forklare seg for politiet slik at de får en riktig historie om hva som har skjedd, sier Lippestad.

Reiste som tenåringer

De to kvinnene fra Bærum reiste til Syria i 2013 da de var tenåringer. De skal ha vært gift med hver sin IS-kriger, hvorav en var en norsk statsborger som trolig ble drept i Syria. De dukket opp i en interneringsleir nordøst i Syria i 2019. Familien forsøkte å få dem til Somaliland, der de var født, uten hell. De to ble fengslet i Syria i desember 2021 og så løslatt i april.

De tre barna til søstrene har rett på norsk statsborgerskap gjennom kvinnene. Forfatteren Åsne Seierstad ga ut boka «To søstre» om de to kvinnene i 2016.

– Det er galskap å hente voksne IS-terrorister til Norge, de har ingenting her å gjøre. Frp er for å hente barna, men uten terroristforeldrene som åpenbart ikke er gode omsorgspersoner og ikke bør ha omsorgen for barn, sier innvandrings- og integreringspolitisk talsperson Erlend Wiborg i Fremskrittspartiet til NTB.

USA ba Norge hente hjem

Huitfeldt understreker at alle norske borgere har rett på konsulær bistand. Hun sier også at det er en like stor sikkerhetsrisiko å la barna bli værende i leiren.

– Det er derfor blant annet USA har henstilt Norge å hente hjem disse, sier utenriksministeren.

Hun legger til at barna må behandles godt av publikum.

– Dette er barn som har hatt det vanskelig. De skal få oppfølging og ro. De skal skjermes. Barn skal ikke lastes for sine foreldres handlinger, understreker Huitfeldt.

Kvinne ble dømt

I 2020 ble den første norske kvinnen med IS-tilknytning hentet ut av en flyktningleir i Syria sammen med sine to små barn. En viktig del av grunnen til at de ble hentet hjem var at det ene barnet angivelig var alvorlig sykt. Saken førte til at Fremskrittspartiet forlot Erna Solbergs regjering.

I mai 2021 ble denne kvinnen dømt til tre og et halvt års fengsel for deltakelse i IS. Hun anket dommen til lagmannsretten, der straffen ble redusert til to og et halvt år. Videre anket både hun og staten dommen til Høyesterett.

En annen kvinne har også fått tilbud om å bli med hjem til Norge i forbindelse med at søstrene fra Bærum hentes ut. Hun har takket nei, sier advokat John Christian Elden til NRK.

Redd Barna: – Skam

Redd Barna gleder seg over at de tre barna er hentet hjem, men mener det burde skjedd tidligere.

– De tre norske barna har vokst opp i interneringsleirer i Syria i det FN beskriver som torturlignende forhold. Redd Barna er utrolig glade for at regjeringen derfor endelig har tatt en beslutning om å hente hjem de tre norske barna fra Syria, sier direktør for politikk og kommunikasjon Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna.

Hun sier imidlertid at Norge har handlet i strid med internasjonale konvensjoner.

– Det er en skam at norske myndigheter ikke har tatt ansvar og hentet barna hjem til en trygg barndom for lenge siden, og det er forferdelig at det fremdeles er ett norsk barn igjen i Syria, men det er likevel en gledens dag for de tre barna som nå er trygt hjemme, sier hun.

– Det er bra at norske myndigheter nå legger til rette for at norske borgere får komme hjem. Selv på vanskelige prinsipielle spørsmål må vi kunne finne løsninger, sier kommunikasjonsdirektør Øistein Mjærum i Røde Kors.

Han legger til at norske myndigheter har ansvar for å bidra til å finne en løsning for alle dem som er strandet i leirene, ikke bare norske borgere.Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter