Nyheter

Flere drept i skyting mot trossamfunn i Hamburg: – Uvirkelig at det har skjedd her

TYSKLAND: Flere personer er skutt og drept i et Jehovas vitner-lokale i Hamburg torsdag, opplyser politiet. – Vi er dypt bedrøvet over det dødelige angrepet på våre trosfeller, sier Jehovas vitners talsperson i Skandinavia.

Åtte mennesker er døde etter en skyteepisode i et lokale tilhørende Jehovas vitner torsdag kveld.

Mannen som gikk til angrep på menigheten skjøt sju personer, før han tok sitt eget liv. I tillegg døde et ufødt barn, opplyser politiet i Hamburg på en pressekonferanse fredag.

Det er fortsatt uklart hva motivet for skytingen kan ha vært, men ifølge tyske Der Spiegel var gjerningsmannen trolig et tidligere medlem av trossamfunnet. Han hadde ikke kriminelt rulleblad, men hadde selv tatt kontakt med politiet for å anmelde menigheten for svindel.

Mannen ble funnet dødelig såret i byggets annen etasje da politiet kom til stedet, og sa til dem at de ikke trengte å skyte. I tillegg til de drepte er det et stort antall sårede.

Tysklands statsminister Olaf Scholz fordømmer skytingen og kaller den «en brutal voldshandling».

– Mine tanker er med ofrene og deres familier. Og med sikkerhetsstyrkene som har en vanskelig oppgave, tvitret Scholz fredag morgen.

– Dypt bedrøvet

Fabian Fond, talsperson for Jehovas vitners informasjonsavdeling i Skandinavia, kommenterer hendelsen slik overfor Vårt Land:

– Vi er dypt bedrøvet over det dødelige angrepet på våre trosfeller i en Rikets sal i Hamburg i Tyskland.

Han opplyser at de eldste i de lokale menighetene gir trøst og støtte til dem som er berørt av hendelsen.

– Etter det vi forstår holder myndighetene fortsatt på å undersøke detaljene rundt denne kriminelle handlingen. Vi verdsetter den modige hjelpen til politiet og nødetatene. Jehovas vitner over hele verden sørger over ofrene for denne traumatiske opplevelsen, og vi ber for deres familier. Gjennom denne tragiske tiden blir vi trøstet av Bibelens håp for framtiden, hvor det ikke lenger vil inntreffe voldshandlinger, skriver han i en e-post.

---

Jehovas vitner

  • Jehovas vitner er et religiøst trossamfunn. De lærer at Bibelen er skrevet av Gud (Jehova), ved hjelp av forfattere som var under Guds ledelse. Derfor forstås Bibelen som Guds ufeilbarlige og pålitelige ord og den eneste nødvendige veilederen i livets spørsmål.
  • Jehovas vitner har ingen trosbekjennelse, men organisasjonens første læresetning lyder: «Bibelen er Guds Ord og inneholder sannheten».
  • Jehovas vitner ble etablert i USA i 1870-årene, den første tiden som en bibelstudiegruppe. Etter hvert utviklet det seg til et trossamfunn under ledelse av Charles Taze Russell.
  • Ifølge egen statistikk var Jehovas vitner i 2020 virksomme i 240 land og hadde 8.424.185 medlemmer fordelt på 120.387 menigheter.

Kilde: Store norske leksikon og jw.org.ner

---

– Rystende

Politiet ble varslet om hendelsen i 21-tiden torsdag kveld. En spesialenhet som var i nærheten, ankom stedet kort tid etter. Politiet rykket ut med store styrker, og beboerne i området ble oppfordret til å holde seg innendørs.

Skytingen fant sted i bydelen Alsterdorf, nord i Hamburg. Det skjedde rundt 20 minutter unna den norske sjømannskirken i Hamburg.

Diakonal medarbeider Anne Lina Gundersen beskriver det som et idyllisk og rolig område.

– Det er uvirkelig at det har skjedd her i Hamburg. Jeg har ikke hørt om noen nordmenn som er rammet, men vi kommer til å ha åpen kirke som vanlig der man kan komme sammen og tenne lys i globen, sier hun til Vårt Land.

.

Selv om skytingen skjedde i lokalene til et kristent trossamfunn, er Gundersen klar på at hun ikke er redd. Hun understreker at det fortsatt er en uoversiktlig situasjon, og at man vet lite om hva som har skjedd.

– Vi kan ikke bekymre oss. Jeg føler at Hamburg er en veldig solid og trygg by, og vi må fortsette å leve livene våre, sier hun, og forteller at vaffeljernet skal frem som vanlig i dag.

– Mange er kanskje redde og engstelige. Å komme hit og snakke om det, kan være fint. Vi er en norsk kirke i utlandet for nordmenn, og skal være en trygghet både for studenter og andre.

Skyteepisoden fant sted i lokalet til et kristent trossamfunn, ifølge tyske medier. Foto: Jonas Walzberg / DPA / AP / NTB

Flere skuddsalver

Vitner som befant seg i området da skytingen skjedde, beskriver å ha hørt flere titalls skudd fra trossamfunnets lokale.

– Det var fire perioder med skyting med rundt 20 sekunders mellomrom, sier studenten Laura Bauch til nyhetsbyrået DPA.

Et annet vitne, Gregor Miesbach, sier han så en mann som krøp inn et vindu i bygningen, og deretter hørte skuddsalver. Han mener det ble avfyrt 25 skudd.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter