Nyheter

Georgias regjering trekker tilbake omstridt «agentlov»

GEORGIA: Georgias regjering trekker tilbake en lov som ville pålagt blant annet medier som mottar pengestøtte fra utlandet, å registrere seg som agenter.

Forslaget blir trukket tilbake torsdag etter to dager med store demonstrasjoner i hovedstaden Tbilisi. Kritikere mener at den nye loven ville ført landet i autoritær retning.

Regjeringen ønsket å pålegge alle grupperinger som får over 20 prosent av sin finansiering fra utlandet, å registrere seg som «agenter under utenlandsk påvirkning».

Opposisjonen har fryktet at dette ville ha innskrenket presse- og organisasjonsfriheten. Også EU og USA har reagert negativt på forslaget.

Lovforslaget ligner på en tilsvarende lov som finnes i Russland, og som har ført til at myndighetene har kunnet slå hardt ned på blant annet medier og menneskerettsorganisasjoner som mottar støtte fra utlandet.

Regjeringen har den siste tiden blitt anklaget for å legge seg på en for russiskvennlig linje, mens regjeringen på sin side har anklaget deler av opposisjonen og ukrainske grupperinger for å forsøke å trekke landet inn i krigen som raser i Ukraina.

Georgia grenser til Russland og har to russiskvennlige utbryterrepublikker på sitt territorium.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter