Nyheter

Høyre: Emilie Enger Mehl blir sittende

SIKKERHET: Tilliten til justisministeren er tynnslitt, men det er ikke tid og sted for mistillit mot justisminister Emilie Enger Mehl. Det sa Høyres Peter Frölich da han gjestet Vårt Lands podkast Kammerset onsdag.

– At en justisminister kunne ha TikTok på mobilen sin i 2022, er oppsiktsvekkende, gitt det man vet om TikTok. Men det er fortsatt sånn at har man har gjort noe feil, så sier man unnskyld, også vi går videre, sier Frölich (H), som også leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fikk spørsmål i den ordinære spørretimen fra Høyre og Frp om bruken av Tiktok på tjenestetelefonen, samt hvordan hun har svart Stortinget på spørsmål tidligere. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Saken vi snakker om er her er justisminister Emilie Enger Mehls bruk av TikTok på tjenestetelefonen som justisminister, forklarer Emil Erstad, politisk kommentator i Vårt Land.

– Informasjonsflyten til Stortinget har vært en sak, noe hun selv har erkjent og her ligger nøkkelen for min del. Jeg har sagt, som leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, at dette gidder jeg ikke bruke tid på. Vi har sett hva hun har gjort, det holdt ikke. Hun prøver å skyve sikkerhetshensyn foran seg og så videre, men så har hun erkjent det. Nå er kortene lagt på bordet, sier Frölich.

Har man har gjort noe feil, så sier man unnskyld, også vi går videre

—  Peter Frölich (Høyre), leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen

Høyre legger saken bak seg

– Høyre har sagt at det var lite tillitvekkende. Men jeg ser ikke hva en høring skal tilføre utover det. Hun har lagt seg flat, i Stortinget i spørretimen. I min bok er det viktigere ting å fokusere på, men informasjonsplikten overfor Stortinget skal vi ikke kimse av. Det tror jeg definitivt at statsråden har lært, legger han til.

AA

Opplysningsplikten overfor Stortinget er grunnlovsfestet. Brudd på opplysningsplikten kan bli møtt med både rettslige og/eller politiske sanksjoner.

– Erna Solberg har blant annet sagt at fordi Mehl ikke har svart på om hun brukte TikTok på tjenestetelefonen til Stortinget, så har hun ført Stortinget bak lyset. Har Erna Solberg brukt litt vel sterke ord her? spør Vårt Lands politiske kommentator Emil Erstad.

– Erna sin kritikk står seg. Det har nok vært et forsøk på å føre Stortinget bak lyset. Men dette koker ned til rene politiske vurderinger og hvordan man som politiker kan ha tillit og ikke tillit til statsråden. Hvis du ikke kan stole på at justisministeren snakker sant når hun sier at «sikkerhetshensyn er grunnen til at jeg ikke kan svare dere» – hvis du ikke kan stole på det, da blir det tynnslitt tillit. Den er tynnslitt, men vi er ikke der at vi skal fremme mistillit, svarer Frölich.

Les mer om mer disse temaene:

Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter