Nyheter

Iransk par dømt til fengsel i over ti år for dansevideo delt på nettet

En iransk domstol har dømt et ungt par til ti og et halvt års fengsel for å ha delt en video der de danser foran Frihetstårnet i Teheran, ifølge aktivister.

Astiyazh Haghighi og forloveden hennes Amir Mohammad Ahmadi er begge i begynnelsen av 20-årene.

De ble pågrepet i november etter at videoen av den romantiske dansen foran landemerket Azadi-tårnet (Frihetstårnet) ble spredd raskt på nettet.

Hyllet

Videoen ble hyllet som et symbol på den friheten demonstrantene i landet krever. I flere måneder har det vært omfattende protester mot myndighetene etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt sist september.

Haghighi hadde ikke dekket til håret og brøt dermed landets strenge kleskode for kvinner. Kvinner har heller ikke lov til å danse offentlig – og i hvert fall ikke med en mann.

En revolusjonsdomstol i den iranske hovedstaden har nå dømt paret til ti og et halvt års fengsel, ifølge USA-baserte Human Rights Activists News Agency (HRANA). De to har heller ikke lov til å bruke internett eller forlate Iran.

Aktivistgruppen sier paret, som har mange lokale følgere og er populære på Instagram, er dømt for «oppmuntring til korrupsjon og offentlig prostitusjon» og for «samvær med mål om å forstyrre rikets sikkerhet».

– Fikk ikke advokat

HRANA viser til kilder som står familiene til de dømte nær og som opplyser at paret ble nektet advokathjelp i rettssaken. Forsøk på å få dem løslatt mot kausjon ble avvist.

Haghighi sitter ifølge gruppen i kvinnefengselet Qarchak utenfor Teheran. Aktivister fordømmer reglemessing forholdene i det beryktede fengselet.

Flere hundre mennesker har mistet livet i uroen i Iran, og mange tusen er arrestert. Noen av demonstrantene er dømt til døden, og det er gjennomført flere henrettelser.

(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter