Nyheter

Gryende eldreopprør blant tidligere Ap-topper: - Helseminister Ingvild Kjerkol må gå av

MISNØYE: Tidligere Ap-statssekretær, Svein Fjellheim, tar et kraftfullt oppgjør med helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Nå får han støtte av tidligere Ap-topp Gro Balas.

«Det er lite hyggelig å formidle dette jeg nå gjør. Men nå mener jeg at tiden er inne for å – av ulike og ganske mange årsaker å skifte ut vår helseminister».

Det skriver den tidligere Ap- og LO-topp, Svein Fjellheim, på sin Facebook-side sent onsdag kveld.

Partikollega Gro Balas stemmer i:

– For å si det sånn: Jeg er ikke overbevist om at hun er rett kvinne på rett plass, sier Gro Balas, tidligere byrådstopp i Oslo, til Vårt Land.

Balas har mistet tilliten

De to er kritiske til måten partifelle og helseminister Ingvild Kjerkol har kommentert og møtt utfordringene i eldreomsorgen den siste tiden.

NRK Brennpunkt har avslørt kritikkverdige forhold i eldreomsorgen.

AA

«Behandlingen av de eldre generelt og måten de blir behandlet på er en enorm utfordring som jeg ikke synes hun har taklet godt nok», skriver Fjellheim i sitt innlegg.

Vårt Land har bedt om en kommentar fra Ingvild Kjerkol, men ministeren ønsker ikke kommentere Facebook-utspillet, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet til Vårt Land. Hun takker også nei til svare på Balas kritikk.

Kritisk søkelys mot eldreomsorg

Svein Fjellheim var en av Jens Stoltenbergs statssekretærer ved Statsministerens kontor (SMK) gjennom flere år i den rødgrønne regjeringen.

Facebook-posten der han ber helseminister Kjerkol gå av kommer noen uker der media har rettet søkelyset mot skral tilstand i eldreomsorgen.

NRK Brennpunkts dokumentarer avdekket blant annet kritikkverdige forhold i hjemmetjenesten og på sykehjemmene.

Ingvild Kjerkol gjestet nylig NRKs Politisk Kvarter for å kommentere forholdene i eldreomsorgen. Da sa helseministeren at folk «må gjøre mer for å planlegge for en alderdom».

Bakteppet er, enkelt sagt, at vi blir lever stadig lenger og begrenset kapasitet i eldreomsorgen.

– Den livsstandarden vi hadde da vi var yngre er kanskje ikke den som hjelper oss i det øyeblikket helsa skranter og vi trenger hjelp, sa helseministeren til statskanalen.

Kjerkol oppfordret til å planlegge egen alderdom

Til NRK sa helseministeren nylig at folk må planlegge egen alderdom i større grad enn før.

Torsdag gjentok Kjerkol budskapet i VG, men la til at avsløringene i media viser at eldreomsorgen ikke er god nok.

– Det betyr at regjeringen, staten og kommunene må bidra sammen slik at vi når målene om en trygg og god alderdom, sier hun til avisen.

AA

Helseministeren har feilet totalt

– Men bør ikke Kjerkol få arbeidsro nå til å håndtere disse kompliserte spørsmålene, Balas? Dette er jo veldig kompliserte spørsmål.

Det er veldig kompliserte spørsmål, men Kjerkol henvender seg til offentligheten på en sånn måte at folk mister tilliten til henne. Det er veldig farlig fordi at det å få folk til å føle seg trygge, særlig gamle mennesker, det er et spørsmål om tillit og kommunikasjon. Det har hun visst at hun ikke klarer.

– Det handler om ledelse og kultur

Ingvild Kjerkol var torsdag kveld i Dagsnytt 18 sitt studio for å snakke om eldreomsorg i Norge.

Programleder Espen Aas spurte helseministeren om mangelen på tjenester, som vist i Brennpunkt, handler om penger.

– Nei, jeg tror historiene fra Larvik også handler om ledelse og kultur. Det er ofte store enheter med mange ansatte og det å opprettholde kvalitet i omsorgstilbudene er en kontinuerlig jobb, svarte Ingvild Kjerkol.

Hun ville ikke si noe spesifikt om hendelsene som er avdekket i Larvik, men sa at generelt sett så ser en at de som klarer å levere gode tjenester er der det er god kultur og hvor det er lett å melde fra om feil og mangler.

– Men hvem har ansvaret? Er det lokale politikere, ledelse, hvert enkelt hjem, eller er det deg?

– Vi veit hvem som har det ansvaret i Norge. Stortinget har gitt ansvaret for kommunehelsetjenesten til kommunene, også er det jeg som har ansvar for spesialisthelsetjenesten. Også har jeg det overordna ansvaret for alle helse og omsorgstjenester. Og staten har en rekke virkemidler som vi bruker for at vi sammen skal løse disse oppgavene. Det vil være enda viktigere i åra som kommer at vi jobber enda tettere sammen, fordi det er flere som vil ha behov i kommunene og færre til å løse oppgavene.

Medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Bård Hoksrud (Frp) deltok også i debatten. Han tok til orde for å innføre en statlig finansiert eldreomsorg.

– Det vil koste mer penger, men det er også fordi flere vil trenge pleie og omsorg.

Kjerkol tror ikke mer penger og en statlig løsning er løsningen.

Fjellheim vil ikke snakke om eget oppgjør med Kjerkol

Svein Fjellheim trekker i sitt innlegg fram Kjerkols måte å kommentere behandlingen av de eldre på, som sin viktigste begrunnelse for at hun bør gå av.

Men han ymter også om «ulike og ganske mange årsaker til å skifte ut vår helseminister».

På spørsmål fra Vårt Land om han ønsker å utdype hva han legger i «ulike årsaker», svarer Fjellheim at han ikke ønsker å forklare noe mer enn posten sier.


Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien er vaktsjef i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter