Nyheter

EU med nye sanksjoner mot Iran

EUs utenriksministre har blitt enige om å innføre nye sanksjoner mot Iran. Nå plasseres ytterligere 37 iranske tjenestemenn og selskap på svartelista.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Sanksjonspakken mot Iran er den fjerde fra EU, og ble vedtatt på utenriksministermøte i Brussel mandag.

Dermed vil 37 iranske tjenestemenn og selskap få eiendelene sine i Europa fryst samt et visumforbud som følge av det iranske regimets blodige angrep på demonstranter.

– EU fordømmer på det sterkeste den brutale og uforholdsmessige bruken av makt fra iranske myndigheter mot fredelige demonstranter, skriver Sveriges presidentskap i EU på Twitter.

EU har allerede innført sanksjoner mot over 60 iranske tjenestemenn og selskap, inkludert det omstridte «moralpolitiet», sjefer for Revolusjonsgarden og statlige medier.

EU-parlamentet har bedt unionen om å sette Revolusjonsgarden på listen over terroraktører, men det har foreløpig ikke skjedd. Leder for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, sa imidlertid forrige uke at hun ville støtte en slik beslutning.

Iran har advart EU mot å sette et terrorstempel, og EUs utenrikssjef Josep Borrell har insistert på at det må foreligge en juridisk avgjørelse i et EU-medlemsland først.

Iran har vært preget av store demonstrasjoner mot regimet siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september. 22-åringen ble pågrepet for ikke å ha dekket til håret i henhold til koranens forskrifter.(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter