Nyheter

Tidligere leder i Wagner-gruppen har søkt asyl i Norge

PÅ RØMMEN: En tidligere avdelingsleder i den russiske private leiesoldatgruppa Wagner-gruppen hoppet torsdag av til Norge hvor han søker asyl.

Mannen som er hoppet av til Norge, er Andrej Medvedev, opplyser hans advokat Jens Bernhard Herstad til flere medier søndag. Den tidligere soldaten i den private hæren som kontrolleres av Putin-vennen Jevgenij Prigotsji, ble pågrepet av Forsvaret i Pasvikdalen natt til fredag.

– Han har det etter forholdene greit, sier Herstad til Dagbladet.

Advokaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Oppsøkte privathus

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til NTB at de er kjent med hendelsen.

– Vi følger saken for å se om det er noe som er relevant for våre oppgaver, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Fredag opplyste Finnmark politidistrikt om at en russisk person var blitt pågrepet etter at han hadde tatt seg over grensen fra Russland.

Stabssjef i Finnmark politidistrikt Tarjei Sirma-Tellefsen, uttalte at mannen hadde oppsøkt privathus i grenseområdet og bedt om hjelp.

Ba om hjelp

Medvedev skal siden 6. juli i fjor sommer ha vært under en fire måneder lang kontrakt i Wagner-gruppen, ifølge menneskerettsorganisasjonen Gulagu.net. Da den utløp, forlot han den og har siden vært på rømmen.

Mannen skal ha tatt kontakt med menneskerettsorganisasjonen og bedt om hjelp til å komme unna Wagner-gruppen av frykt for represalier og potensielt bli drept av sine egne, noe som skal ha skjedd med flere som har nektet å slåss ved fronten i krigen mot Ukraina.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter