Verden

Krigen i Tigray kan ha krevd 600.000 liv

TIGRAY: Krigen i Etiopia varte i to år, med enorme lidelser for sivilbefolkningen i Tigray. Nå anslår en av fredsforhandlerne at 600.000 mennesker kan ha mistet livet.

Det er Olusegun Obasanjo, som tidligere var Nigerias president og nå er utsending fra Den afrikanske union (AU), som legger fram tallet i et intervju med Financial Times.

– Rundt 600.000 ble drept, sier Obasanjo.

Den 2. november i fjor ble fredsavtalen undertegnet i Pretoria i Sør-Afrika. Ifølge Obasanjo skal etiopiske utsendinger ha sagt at det medførte at 1.000 dødsfall hver dag ble unngått.

Tim Vanden Bempt ved Universitet i Ghent er en av flere forskere som undersøker omfanget av sivile tap og overgrep mot sivile i Tigray.

Han sier Obasanjos anslag på 600.000 liv tapt kan være ganske korrekt.

Isolert

Siden Tigray var isolert i lengre perioder, ble det svært utfordrende å gjennomføre nøytrale analyser av hva som egentlig foregikk, inkludert hvor mange mennesker som døde.

– Basert på rapporter fra felten kan mellom 300.000 og 400.000 sivile ha mistet livet som følge av grusomheter, sult og mangel på helsetjenester, sier Vanden Bempt.

I tillegg sier han det foreligger uoffisielle tall på mellom 200.000 og 300.000 dødsfall på slagmarken. Dette er imidlertid vanskelig verifisere.

Både USA og den tidligere presidenten i Kenya, Uhuru Kenyatta, spilte sentrale roller i fredssamtalene, men også Obasanjo var en viktig forhandler i prosessen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden