Nyheter

Ukraina avviser Putin-vennlig patriarks bønn om julefred

Den russiske ortodokse kirkes øverste leder, patriark Kirill, oppfordrer til våpenhvile i Ukraina under den ortodokse julefeiringen. Det avviser Ukraina.

Det var det statlige russiske nyhetsbyrået Tass som først meldte om Kirills appell.

– Jeg, Kirill, patriark av Moskva og hele Russland, oppfordrer alle involverte parter i konflikter om å opphøre ilden og etablere en våpenhvile i jula fra klokka 12.00 6. januar til 24.00 den 7. januar, så ortodokse kristne kan gå i gudstjenester på julaften og på dagen for Kristi fødsel, skriver patriarken i en pressemelding.

Kirill har selv uttalt flere ganger at han er tilhenger av Russlands invasjon av Ukraina. Han sa i oktober at Russlands president Vladimir Putin var innsatt av Gud. Dette har ført til at Den ortodokse kirken i Ukraina kuttet alle bånd til Russland i mai.

– Det er en kynisk felle, et propagandaelement. Den russisk-ortodokse kirke oppfører seg som krigspropagandist, sier den ukrainske presidentens rådgiver Mykhailo Podoljak på Twitter.

I likhet med de fleste andre ortodokse kirker følger den russisk-ortodokse kirken den julianske kalender, som ligger 13 dager etter den gregorianske. Dermed faller julaften 6. januar.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter