Nyheter

Verste børsåret i Europa siden 2018

Europeiske aksjemarkeder har lagt et tungt år bak seg, påvirket av krigen i Ukraina, kraftig inflasjon og økt styringsrente.

Ikke siden 2018 har europeiske børser hatt et så dårlig år, skriver Bloomberg fredag.

På årets siste handelsdag falt den europeiske indeksen Stoxx Europe 600 med 0,8 prosent fredag ettermiddag, slik at nedgangen i året som helhet ble på over 12 prosent.

Også i Frankfurt lyder nedgangen på 12 prosent, mens Paris-børsen nøyde seg med et fall på 9 prosent.

I London endte imidlertid indeksen FTSE 100 med en oppgang på 0,9 prosent for året som helhet. Landets energisektor nøt godt av økte energipriser.

På vei inn i 2023 er det frykt for økonomisk tilbakegang som preger markedene.

Oslo børs klarer seg bedre

For Norge er det første gang siden 2018 at børsåret ender i rødt, ifølge Dagens Næringsliv. Etter ytterligere kursfall på årets siste handelsdag endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,03 prosent i 2022.

I et større perspektiv ser det likevel ikke galt ut på Oslo Børs. Internasjonalt har toneangivende indekser svekket seg mye mer enn den norske hovedindeksen.

Selv om bildet er noe mer negativt enn før jul, da børsdirektør Øivind Amundsen overfor NTB sa seg godt fornøyd med børsåret, er hovedinntrykket det samme. Oslo Børs klarte seg relativt godt gjennom et markedsår som har vært tungt mange steder.

Investeringsdirektør Alexander Miller i forvaltningsselskapet Odin sier til E24 at fallet i Oslo har vært like stort som ellers i Europa, hvis man ser bort fra energi og shipping.

– Det som skiller 2022 fra tidligere år, er at det har vært én sektor eller to sektorer som har gjort det fryktelig godt på en dårlig børs. Det er plenty av aksjer som har falt svært kraftig på Oslo Børs, sier Miller til nettstedet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter