Nyheter

MDG vil ha nasjonal minnedag for norsk Holocaust

JØDEHAT: 80 år etter at 529 norske jøder ble sendt til nazistenes dødsleire, foreslår Miljøpartiet De Grønne for Stortinget at 26. november blir nasjonal minnedag for ofrene etter Holocaust i Norge.

«Den 26. november er en skammens dag i norsk historie, og må aldri glemmes».

Med de ordene slutter MDG-representantene Lan Marie Nguyen Berg, Rasmus Hansson og Kristoffer Robin Haug seg til ideen som ble løftet i Vårt Land i november.

To dager før 26. november flagget forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo Mats Tangestuen og direktør Guri Hjeltnes ved HL-senteret, alle støtte til en nasjonal minnedag for Holocaust i Norge.

Forslaget fra MDG lyder: Stortinget ber regjeringen innstifte en nasjonal minnedag for ofrene etter Holocaust den 26. november.

529 jøder sendt i konsentrasjonsleir

I år var det nemlig 80 år siden 529 norske jøder ble samlet inn av norsk politi og tysk sikkerhetspoliti høsten 1942. Lørdag 26. november samme år forlot MS Donau kaia ved Akershus festning og fraktet dem til nazistenes konsentrasjonsleir i Polen, Auschwitz. Bare 34 kom tilbake til Norge i live etter krigen.

«Mens holocaustdagen er internasjonal, vil en markering av 26. november være en norsk markering av behandlingen av jødene under 2. verdenskrig, og en bevisstgjøring om at dette aldri må skje igjen», skriver de tre MDG-politikerne i forslaget de har sendt inn til Stortinget.

I 2005 etablerte FN den internasjonale Holocaustdagen. Minnedagen ble lagt til 27. januar, dagen da Auschwitz ble frigjort av sovjetiske styrker - 27. januar 1945.

Lan Marie Berg

Støre: En dag mange markerer

Etter den nasjonale markeringen av Donau-deportasjonen, ble statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) spurt av NTB om det kan være aktuelt for regjeringen å innføre 26. november som en årlig, nasjonal minnedag.

– Den tanken vil jeg ta med meg. Dette er en dag mange markerer, og det er nødvendig.

Vårt Land fulgte opp med å spørre hva Støre og regjeringen konkret vil gjøre. Statsministerens kontor svarer at man ikke har ytterligere kommentarer.

Viser til HL-rapport og «lite stolt i historie» i Norge

Når MDG nå fremmer forslaget om minnedag, viser de også til den ferske rapporten Holdninger til jøder og muslimer fra forskere ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

Den viste at forekomsten av antisemittiske fordommer ikke har sunket fra sist undersøkelsen ble gjennomført, selv om mye går i riktig retning ellers. 9,3 prosent av den norske befolkningen har det som kan betegnes som utpregede fordommer mot jøder mot 8,3 prosent i 2017, meldte Vårt Land.

Med dette som bakteppe mener MDG-politikerne at Norge trenger en dag for å minnes og bevisstgjøres.

«Antisemittismen er et problem som må tas på alvor, spesielt med tanke på at Norge som samfunn har en lite stolt historie når det gjelder forholdet til jødene», skriver de.

«Norge som nasjon trenger en dag som kan bidra til å løfte kunnskapen om jødenes historiske lidelser i Norge og bevisstheten om de fryktelige konsekvenser aktiv antisemittisme og passiv likegyldighet har fått», heter det videre i forslaget.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter