Nyheter

Medier: Warnock sikrer demokratisk flertall i Senatet

Demokraten Raphael Warnock vinner over republikaneren Herschel Walker om den siste plassen i Senatet etter omvalget i Georgia, ifølge amerikanske medier.

NBC, ABC og nyhetsbyrået AP var først ut blant de store mediene i USA med sin prognose ved 4.30-tiden natt til onsdag norsk tid.

Warnock hadde fått 50,6 prosent av stemmene mens Walker hadde fått 49,4 prosent da rundt 95 prosent av stemmesedlene var telt opp, viser en oversikt fra Washington Post og New York Times.

Warnocks seier innebærer at Demokratene er sikret et flertall i Senatet på 51–49. Hvis Walker hadde vunnet, ville styrkeforholdet i Senatet ha blitt 50–50.

Ingen av de to fikk mer enn 50 prosent av stemmene i delstaten ved mellomvalget 8. november. Derfor ble det holdt omkamp tirsdag.

I dag fylles setet som de to har kjempet om av Warnock (53), som ble innvalgt i 2020.

Utfordreren Walker (60) er tidligere stjerne i amerikansk fotball og fikk støtte fra ekspresident Donald Trump i valgkampen.

I forkant av omvalget viste meningsmålinger jevnt løp mellom Walker og Warnock.

Vippestat

En seier for Warnock vil sementere Georgias status som en vippestat før presidentvalget i 2024, mens en seier for Walker kunne ha vært en indikator på at Demokratenes grep om staten er begrenset, gitt at Republikanere vant alle de andre valgene på delstatsnivå i november, het det i en analyse fra nyhetsbyrået AP tidligere i uken.

Republikanerne har sett på valget som en mulighet for å styrke muligheten for å blokkere president Joe Bidens politikk i Senatet, etter å ha tatt tilbake kontrollen over Representantenes hus i mellomvalget i november.

Republikanerne hadde også håpet å svekke Bidens momentum etter at Demokratene gjorde det bedre enn ventet i november.

Svært jevnt i Senatet

Demokratene har til nå med 50 senatorer mot like mange senatorer far Republikanerne hatt et minst mulig flertall i Senatet ved hjelp av visepresident Kamala Harris' stemme.

Med Warnock, Georgias første svarte senator, som vinner av omkampen, får partiet et mer behagelig flertall med 51 mot 49 stemmer.

Dermed vil de ikke lenger trenge støtten til den moderate demokraten Joe Manchin, som har vært en brems på partiets politikk siden valget i 2020.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter