Nyheter

Topp-exit fra statsministerens apparat - to statssekretærer slutter

UTSKIFTNINGER: To av Jonas Gahr Støres statssekretærer slutter samtidig fredag og byttes ut med nye. Begge har hatt ansvar for kommunikasjon hos statsministeren.

Etter det Vårt Land kjenner til, vil Siri Hytten, som har vært i Støres nære apparat siden regjeringsdannelsen slutte. Formelt gjøres det ved at hun gis avskjed i nåde i statsråd og ny etterfølger på posten utnevnes.

Dagens Næringsliv skriver onsdag ettermiddag at også Tale Jordbakke gir seg etter ett år på posten. Også Vårt Land får bekreftet at Jordbakke går ut fra Statsministerens kontor (SMK) sammen med Hytten.

Spekulasjoner etter fall på målinger

Vårt Land kjenner til at både Hytten og Jordbakke skal ha tatt beslutningen om å gi seg tidlig på høsten. Det skal være trykk og stor arbeidsmengde som ligger bak.

Etter at Ap stupte på målingene har spekulasjonene om det ville komme utskiftninger i Støres sentrale apparat tiltatt. Men begge bestemte seg for å slutte før den tid.

De to har vært nøkkelpersoner for pressehåndtering

De to har vært hovedansvarlige for statsminister Støres møter med pressen og fulgt med på reisene hans.

Etter som Aps gallupkrise vokste, har det den siste tiden vært flere kommentarartikler og et tema i politiske kretser om Støres apparat på Statsministerens kontor i sum har vært sterkt nok til å skape en offensiv fortelling rundt statsministeren.

Selv avviste Støre behov for en annen kommunikasjonsstrategi da han 15. november deltok på et møte i Stortingets presselosje. Det var to måneder etter at de to nøkkelmedarbeiderne hadde bestemt seg for å slutte.

Sharm el Sheikh, Egypt  20221107. 
Statsminister Jonas Gahr Støre under Klimatoppmøte COP27 i Sharm el Sheikh i Egypt.
Foto: Javad Parsa / NTB

Statsministeren ble tolket - kunne komme endringer

Støre sa der at «vi får ta til oss» tilbakemeldingene. Og at man hele tiden burde tenke igjennom hvordan man bedre kunne få ut regjeringens politikk.

Men pressen oppfattet også et signal fra statsministeren om at det kunne komme endringer i Aps bemanning i tiden fremover. Også fra andre regjeringer har det kommet rokader og endringer mot slutten av et halvår.

Krøll om linjer da Debatten om fattige glapp

Oppslag i medier etter at ingen statsråder eller Ap-profiler møtte i NRKs Debatten for å diskutere fattigdom og dyrtid, avslørte ulike fortellinger om ansvaret for at det ble slik. Dette etterlot et inntrykk av brokete kommunikasjonslinjer innad.

Bakspill ble omtalt i mediene. Dagbladet offentliggjorde logger der både SMK, ulike departementers kommunikasjonsavdelinger og kommunikasjonsavdelingen på Stortinget var involvert. Den ledes av tidligere NRK-profil Jarle Roheim Håkonsen. Situasjonen førte til oppvask internt i Ap, skrev avisen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter