Nyheter

Familie i kirkeasyl får opphold i Norge: – Vi har grått og ledd

KIRKEASYL: Budsjettavtalen mellom regjeringen og SV sikrer familien Johnsen Collin opphold etter åtte år i kirkeasyl. – Den største julegaven man noensinne kan få, sier leder av støttegruppa.

– Vi har grått og ledd og grått igjen, sier Kjellrun Skoglund til Vårt Land etter at nyheten ble kjent.

Hun er leder av støttegruppa for Johnsen Collin-familien fra Sri Lanka, som nå får oppholdstillatelse i Norge etter åtte år i kirkeasyl i Finnsnes i Troms.

Det er budsjettavtalen mellom Ap, Sp og SV som sikrer at familien får bli. Der har de tre partiene blitt enige om en «engangsløsning» som gir «opphold på humanitært grunnlag til utlendinger som per 29. november 2022 har sittet i kirkeasyl i minst 5 år».

– Lang drøfting

Fra kilder i SV opplyses det at sjefforhandler Torgeir Knag Fylkesnes, som selv representerer Troms på Stortinget, har stått på lenge for å få punktet inn.

Selv forklarer han at tematikken lenge lå på forhandlingsbordet før enigheten var klar:

– Løsningen måtte drøftes lenge. Og så hadde jeg Eigil Knutsen og Geir Pollestad som tøffe men kloke motparter. Det betydde også en del, sier han til Vårt Land.

Full jubel

Kjellrun Skoglund i støttegruppa er hjemme hos familien Johnsen Collin når Vårt Land ringer tirsdag kveld. Der rennes døra ned av folk som skal gratulere:

– Her er det full jubel og hælene i taket, sier hun i tydelig gledesrus.

Både ordføreren, støttegruppa og mange andre i lokalsamfunnet har vært innom med blomster og alkoholfri champagne.

– Vi trodde nesten ikke det var sant at de fikk det til. Vi har venta så lenge på det her.

– Grått og ledd

Det har vært følelsesladd siden den store nyheten ankom stua på Senja:

– Vi har grått og ledd og grått igjen. Det kommer nok til å ta en stund før det glir inn hva som har skjedd.

Vi har grått og ledd og grått igjen

—  Kjellrun Skoglund

Skoglund har ledet støttegruppa alle åtte årene familien har sittet i kirkeasyl.

– Det ble verdt det!?

– Å, ja! Ja, ja, ja, selvfølgelig. Det er helt utrolig. Det er den største julegaven de har fått og noensinne kommer til å få, konstaterer hun.

Støttegruppa var allerede i gang med planlegging av nytt fakkeltog for familien Johnsen Collin, som skulle gå av stabelen 13. desember.

Nå blir det jublet istedenfor:

– Vi hadde begynt å skrive plakater og hadde laget arrangement på Facebook. Nå blir det et jubeltog i stedet, der jeg håper hele Senja deltar. Vi åpner også Finnsnes kirke og har stor fest der.

– Klarer ikke forstå at det er sant

Dilani Johnson Collin forteller at de siste timene har vært preget av sterke følelser.

– Hvordan har det siste døgnet vært?

– Jeg fikk ikke sove i natt fordi jeg har kjent på så mange følelser. Selv om kroppen er sliten klarer hodet ennå ikke helt å forstå at det er sant.

Onsdagen ble tilbrakt med mye besøk, og det har ikke skorta på verken blomster eller kake, forteller hun.

– Dette er dagen vi har venta på i åtte år. Kan du tro det?

– Hvordan har foreldrene dine reagert?

– De har spurt mange ganger om dette virkelig er mulig. Etter så mange avslag, så mange skuffelser, har de ikke helt klart å tro det ennå.

– Når fikk du vite om dette?

– Jeg fikk beskjeden av Torgeir Knag Fylkesnes i går ettermiddag, litt før pressekonferansen. Han var jo her under valgkampen i fjor og da lovet han at det skulle komme en løsning – og det leverte han på.

Nå venter forhåpentligvis første jul utendørs på åtte år. Hun har ennå ikke fått beskjed om når de kan gå ut av kirkerommet, og er forberedt på at det i verste fall kan vente litt.

– Kanskje tar det en måned eller to, men vi håper virkelig at vi kan gå ut i jula.

– Kom i havn på slutten

Vårt Land har tidligere omtalt at KrF forsøkte å få Erna Solberg med på å gi familien amnesti, men uten hell.

Grete Wold er stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsperson for SV, og har jobbet med Fylkesnes for å få gjennomslag for opphold til kirkeasylanter. Hun er strålende fornøyd med gjennomslag:

– Det er jo fantastisk. For de få personene dette berører, så betyr det alt.

Oslo 20210806. 
SVs stortingskandidat  i 2021, Grete Wold .
Foto: Javad M.Parsa / NTB

– Var det vanskelig å få dette gjennomslaget?

– Det var jo noe som kom i havn på slutten, så denne løsningen var ikke åpenbar for de to regjeringspartiene. Men så så de kanskje urimeligheten i det som skjer til slutt, sier Wold.

Skal se på rammeverk rundt kirkeasyl

Samtidig som kirkeasylanter får amnesti, innebærer budsjettavtalen for 2023 også at Justis- og beredskapsdepartementet skal begynne på et arbeid for å se på rammeverket rundt kirkeasyl.

– Er du bekymret for at regjeringen vil stramme inn ordningen med kirkeasyl når de nå skal se på rammeverket? Har seieren en bismak?

– Regjeringen har alltid muligheter for å endre eller trekke tilbake instruksen med kirkeasyl. Men vi ønsker ikke det. Kirkeasyl er ikke noe godt sted å være, og vi trenger bedre ordninger enn det. Men vi ønsker å verne om den muligheten som en siste utvei, sier Grete Wold.

Artikkelen er oppdatert onsdag 30. november, kl. 13:15, med intervju med Dilani Johnson Collin.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter