Nyheter

Iranske myndigheter skal ha skutt vilkårlig mot demonstranter

IRAN: Uroen i landet ser ikke ut til å avta. Myndighetene trapper opp reaksjonene mot demonstranter og kurdiske opposisjonsgrupper.

Mandag meldes det om store sammenstøt i de kurdiske byene Javanrud og Piranshahr i Iran, hvor sikkerhetsstyrkene skal ha avfyrt skudd vilkårlig mot demonstranter, ifølge NTB. Natt til mandag gikk iranske myndigheter til angrep mot kurdiske opposisjonsgrupper i irakisk Kurdistan, og anklaget dem for å ha oppildnet protestene som har herjet i Iran de siste to månedene.

Titusenvis har så langt tatt til gatene for å protestere mot regimet i landet. Og myndighetene har slått hardt ned på demonstrantene.

Minst 14.000 mennesker skal ha blitt pågrepet, minst 378 mennesker skal ha blitt drept av iranske sikkerhetsstyrker, deriblant 47 mindreårige, ifølge den Oslo-baserte menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights. I tillegg er seks demonstranter dømt til døden.

Bildet viser en kvinne som protesterer etter Mahsa Aminis død. Dette er på utsiden av den iranske ambassaden i Istanbul i Tyrkia.

#Mahsa_Amini

Det var dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini som utløste demonstrasjonene. Amini døde etter å ha blitt arrestert av moralpolitiet fordi hun bar hijaben sin på det de mente var feil måte. Politiet hevder at hun døde av et plutselig hjerteproblem, mens familien og rettighetsaktivister sier at hun fikk påført dødelige slag mot hodet av politiet.

I dagene etterpå la mange unge iranske kvinner ut videoer av seg selv som klippet av seg håret på sosiale medier under emneknaggen #Mahsa_Amini. Protestene brøt ut flere steder i landet.

Dette er den lengste protesten i Iran siden Den iranske revolusjon i 1979.

Bare et par dager etter Aminis dødsfall blokkerer myndighetene tilgangen til Instagram og WhatsApp, som er de to mest brukte sosiale mediene i Iran. De har også begrenset tilgangen til internett. Blokkeringen er fremdeles ikke opphevet.

Flere barn og unge drept

I løpet av demonstrasjonene har flere mindreårige blitt drept, blant annet den seksten år gamle Nika Shakarami. Shakarimi forsvant etter hun ble jaget av sikkerhetsstyrker 20. september.

Ti dager senere dukket hun opp drept. I forbindelse med begravelsen hennes, hevder familien at myndighetene stjal liket for å forhindre at det utbrøt demonstrasjoner.

Saken satte fyr på en allerede betent situasjon, og hun ble enda et symbol på hva demonstrantene kjempet for.

Også forrige uke eskalerte demonstrasjonene. Ni år gamle Kian Pirfalak ble drept onsdag 16. november i byen Izeh. Myndighetene hevder han ble drept i et terrorangrep, men moren sier at sønnen ble drept i da iranske sikkerhetsstyrker skjøt mot bilen han satt i. Dødsfallet har provosert fram flere regimekritiske protester.

Det har vært store protester mot regimet i Iran siden den 22 år gamle kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt 16. september. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB


Arrestert etter «provoserende» innlegg

Mandag ble det kjent at to av Irans mest berømte skuespillere, Hengameh Ghaziani og Katayoun Riahi, ble arrestert i løpet av helga. De hadde i forkant av arrestasjonen publisert innlegg til støtte for protestene på sosiale medier.

Begge skuespillerne er varetektsfengslet etter det påtalemyndigheten mener er provoserende innlegg i sosiale medier.

De er ikke alene om å protestere mot regimet på sosiale medier. Tidligere denne måneden la skuespiller Taraneh Alidoosti ut et bilde av seg selv på sosiale medier uten det obligatoriske hodeplagget. Hun er en av Irans aller største skuespillere og har over 8 millioner følgere på sin Instagram-konto, ifølge BBC.

Regimet i Iran har tatt ut tiltale mot 315 personer som har vært involvert i demonstrasjonene etter at Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt. Fire av dem risikerer dødsstraff. Foto: AP / NTB

Unge kvinner leder protestene

Majoriteten av demonstrantene er unge iranere. Flere steder er det unge kvinner som går i spissen av demonstrasjonene.

De fleste demonstrantene er mellom 18-25 år gamle. Den beryktede Revolusjonsgarden har tidligere sagt at gjennomsnittsalderen på de arresterte demonstrantene er 15 år.

Slagordene som blir ropt er blant annet «Zann, Zindagi, Azadi», som betyr «kvinne, livet, frihet», og «død over Khamenei», altså lederen av regimet i Iran, ayatolla Ali Khamenei.

Demonstrantene har tydelige og høylytte krav om regimeendring, samt at de ansvarlige bak Mahsa Aminis død blir straffet: De vil avskaffe moralpolitiet.

Noe av det som skiller disse demonstrasjonene er at de favner bredere enn tidligere. Det er første gang en protestbølge i Iran ikke handler om ett spesifikt økonomisk eller politisk tema, men den islamske republikken selv, sier professor Vali Nasr ved John-Hopkins-universitetet til CNBC.


Les mer om mer disse temaene:

Idun Kjøl Wiig

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter