Nyheter

Over 260 mistet livet i jordskjelvet i Indonesia

Lokale myndigheter rapporterer om stadig flere drepte etter et katastrofale jordskjelv rammet landet mandag.

Mandagens kraftige jordskjelv på Java i Indonesia har kostet minst 162 mennesker livet, ifølge Vest-Javas guvernør, Ridwan Kamil.

– Jeg er lei meg for å måtte gi dere dårlige nyheter. 162 mennesker er døde, og 326 er alvorlig skadd, det er i stor grad snakk om beinbrudd og skader fra sammenstøt, sa Kamil på en pressekonferanse i rådhuset i Cianjur mandag ettermiddag norsk tid.

Byen Cianjur har rundt 175.000 innbyggere, og vrrker å være hardest rammet. Jordskjelvet ble målt til 5,6 i styrke av både det europeiske seismologiske senteret EMSC og det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

Blant de omkomne er det minst 40 barn, ifølge lokale myndigheter. Over 700 er skadd, og mer enn 5000 mennesker har mistet hjemmene sine, ifølge landets krisedirektorat.

Kunne gått verre hvis det skjedde på natten

Skjelvet traff tidlig på ettermiddagen, klokken 13:21 lokal tid.

– Mange mennesker døde fordi hjemmene deres ikke var i stand til å motstå skjelvet. Hadde jordskjelvet skjedd på natten, ville langt flere ha dødd, skriver landets krisedirektorat i en pressemelding.

Helsepersonell og leger ble nødt til å behandle skadde på åpen gate ettersom skjelvet førte til at flere sykehus på øya var uten strøm i flere timer. Livsviktige operasjoner ble utsatt som følge av strømbruddet, opplyste talsmannen for myndighetene i Cianjur.

Utenriksminister Huitfeldt uttrykker sympati med ofrene

Videoer og bilder fra nyhetsbyrået AFP viste at lokalbefolkningen ble nødt til å kjøre skadde til sykehuset på pickuper og motorsykler.

– Du kunne se det selv, folk fikk hoder og føtter sydd og lappet sammen utendørs. Mange er i sjokk og i tårer, sa Vest-Javas guvernør Ridwan Kamil på en pressekonferanse få timer etter jordskjelvet.

Han la til at strømmen i løpet av kvelden delvis var blitt gjenopprettet, men spesifiserte ikke om det var gjennom bruk av generatorer eller tilkobling til strømnettet.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er blant dem som uttrykker sympati med ofrene etter naturkatastrofen.

– Trist over de fryktelige nyhetene om det ødeleggende jordskjelvet på Java, Indonesias største øy. Min medfølelse går til alle dem som har mistet sine kjære, de skadde og alle rammede. Norge står sammen med det indonesiske folk, skriver Huitfeldt på Utenriksdepartementets Twitterkanal.

Røde Kors leter etter overlevende etter jordskjelvet i Indonesia

Hjelpearbeidere fra Røde Kors bistår i arbeidet med å grave fram overlevende fra sammenraste bygninger i Indonesia etter det kraftige jordskjelvet.

– Det rapporteres at antallet skadde fortsetter å stige. Så tidlig etter et jordskjelv er det vanskelig å få oversikt, men vi vil vite mer om omfanget i løpet av de neste timene og dagene, sier Torben Bjørke-Henriksen, seniorrådgiver for Asia i Røde Kors i Norge, mandag kveld.

Indonesiske Røde Kors har mobilisert for å hjelpe til med både søk, redning og førstehjelpsinnsats.

– Nå umiddelbart etter jordskjelvet er det viktig å komme raskt til der folk er skadd og sørge for at folk kommer seg ut av umiddelbar fare. Men veldig raskt blir det også viktig å dele ut vann, mat og forsyninger til folk som har blitt evakuert, eller som har fått sine hjem ødelagt, sier Bjørke-Henriksen.

Dødstallene stiger fortsatt etter et jordskjelv rammet Indonesia mandag.


Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter