Nyheter

NRK Debatten ville ha Jirde Ali og Antonsen i samme studio

RASISME: Tirsdag fortalte samfunnsdebattant og poet Sumaya Jirde Ali at hun har anmeldt komiker Atle Antonsen for hatytringer. Kort tid etter spurte NRK Debatten om Jirde Ali ville møte Antonsen i studio.

«SHUT THE FUCK UP» og «du er for mørkhudet til å være her» er noe av hva komiker Atle Antonsen skal ha sagt til Sumaya Jirde Ali på Bar Boca i Oslo natt til 23. oktober. Jirde Ali publiserte en lengre tekst om hendelsen i en Facebook-status tirsdag.

Jirde Ali er en profilert samfunnsdebattant, redaktør og forfatter. Hun har politianmeldt Antonsen for hatefulle ytringer.

Komikeren har i etterkant av anmeldelsen bedt om unnskyldning på sin egen Facebook-profil.

Må gå i seg selv

Allerede på onsdag fikk Jirde Ali en tekstmelding fra Debatten-redaksjonen i NRK hvor de spurte henne om hun ville stille opp i studio sammen med Antonsen. Det reagerer venninne av Jirde Ali og SV-politiker Hasti Hamidi sterkt på.

– Å invitere en person som eksplisitt har beskrevet at hun er redd til å stille i studio sammen med en som har utsatt henne for grov rasisme, er ikke riktig.

Ifølge Hamidi hadde journalisten som kontaktet Jirde Ali formål om å skape dialog mellom partene i saken, men at dette ikke fungerte. Hun mener de ansvarlige må gå i seg selv etter denne beslutningen.

– De må ta en runde internt i redaksjonen i NRK om maktforhold.

REAGERER: Hasti Hamidi mener det er uriktig av NRK å invitere Jirde Ali og Antonsen til debatt. «Hva i all verden er det Debatten NRK tenker?» skriver hun på Twitter.

Vanlig arbeidspraksis

NRK Debatten bekrefter at de har kontaktet Jirde Ali, men sier at det var snakk om en generell, ikke tidfestet henvendelse. Redaksjonssjef i Debatten, Solveig Tvedt, forteller at dette er normal praksis i redaksjonen.

– Det er snakk om en uformell melding for å høre om hun kunne tenke seg å stille i Debatten for å snakke om dette på sikt. Tanken var ikke å gjøre det denne uka, men vi ville tilby dem muligheten til å stille.

Til kritikken fra Hamidi svarer Tvedt at de har full forståelse for at dette er en krevende sak.

– Denne saken har fått enorm oppmerksomhet, og vi har stor respekt for at Jirde Ali ikke er klar for å stille nå. Dette er bare en av våre arbeidsmetoder for å komme i kontakt med potensielle kilder, men vi ønsker selvfølgelig ikke å påføre folk ytterligere belastning.

Ikke presseetisk uforsvarlig

– Ifølge Vær Varsom-plakaten er det ingenting som står i veien for at man kan invitere folk til intervju, så lenge man respekterer at de sier nei. Her har ikke NRK gjort noe som er i strid med presseetikken, mener presseekspert Trygve Aas Olsen.

Han synes det er vanskelig å være kritisk til NRK i denne saken, samtidig som han mener man må vurdere om NRK har utsatt Jirde Ali for en ekstra byrde ved å spørre.

– Det er ikke i strid med god presseetikk å spørre om noen vil snakke. Men det er kun Jirde Ali som kan si om NRK har krysset grensen og påført henne ytterligere belastning.

Han har likevel forståelse for kritikken fra Hamidi.

– Jeg forstår godt at det er utelukket for Jirde Ali å delta i debatten akkurat nå. Men sannsynligvis så vil nok både Jirde Ali og Antonsen snakke om denne saken en eller annen gang, og da må journalister kunne spørre om de vil la seg intervjue på en respektfull måte.


Idun Kjøl Wiig

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter