Nyheter

Mann dømt til to års fengsel for kirke-hærverk og likskjending i Grimstad

DEN NORSKE KIRKE: En mann er dømt til to års fengsel for hærverk og likskjending i Fjære kirke i Grimstad. Han må også betale over 2 millioner kroner i erstatning.

– Det er viktig for oss nå å velge å tilgi og se framover for å bruke tiden og resursene våre på det gode arbeidet og på spre evangeliet. Det er det som er hovedoppgaven vår.

Det sier kirkeverge Alexander Paul i Grimstad kirkelige fellesråd til Vårt Land etter at dommen mot mannen i 40-årene ble kjent på mandag.

Han sto i Agder tingrett tiltalt for innbrudd, hærverk og likskjending i Fjære kirke 29. oktober i fjor.

Mandag ble det klart at mannen er dømt til to års fengsel, skriver NRK. I tillegg dømmes han til å betale en erstatning på over 2,2 millioner kroner.

Mannens forsvarer, Sigurd Klomsæt, opplyser til Vårt Land at hans klient er tilfreds med dommen. Videre beklager han sterkt det han gjorde, skriver Klomsæt i en tekstmelding.

Åpnet flere kister

Mannen utførte hærverk på en rekke gjenstander av historisk, nasjonal og religiøs verdi – blant annet kirkens døpefont, som er fra 1300-tallet, skriver Fædrelandsvennen.

I tillegg tok mannen seg ned i gravkammeret under alteret i Fjære kirke, hvor det ligger godt bevarte mumifiserte lik helt tilbake fra slutten av 1600-tallet, skriver avisen.

Avisen skriver at mannen skal ha åpnet flere av kistene i krypten og påført skade på et eller flere av likene.

Kirkeverge Paul sier saken har krevd mye tid og krefter det siste året.

– Det viktigste for Grimstad kirkelige fellesråd har vært at gjerningsmannen er identifisert og har fått en rettergang i vårt rettssystem. Da vet vi hvem som har gjort det og vi kan begynne å se fremover.

Det viktigste for Grimstad kirkelige fellesråd har vært at gjerningsmannen er identifisert og har fått en rettergang i vårt rettssystem

—  Alexander Paul, kirkeverge
Mannen ble pågrepet for likskjending og grovt skadeverk ved Fjære kirke i fjor høst. Arkivfoto: Jens Kvale / NTB

Vitnet i rettssaken

Vårt Land har tidligere skrevet at reparasjoner, opprydding og papirarbeid etter hærverket i Fjære kirke har kostet til sammen 2,7 millioner kroner. Paul sier de har fått gjennomslag for hele sitt erstatningskrav, men at summene ser ulike ut avhengig av om man regner med eller uten moms. Derfor vil alle utgifter knyttet til saken bli dekket.

Det meste av arbeidet er alt utført, men det gjenstår blant annet noe reparasjonsarbeid av det ganske nye orgelet i kirken, og noe arbeid i krypten, opplyser kirkevergen.

– På ettårsdagen for hendelsen fikk vi på plass det nye teppet, sier Paul, som var med som vitne i rettssaken.

Han har selv tilgitt gjerningsmannen.

– Men jeg har stor respekt for at det tar ulik tid for at sårene skal leges hos ulike folk. Jeg vet at både ansatte hos oss, mennesker i menigheten og borgere i Grimstad har opplevd dette på ulikt vis.


Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter