Nyheter

Selger NFT-bibler for 90.000 kroner

KRYPTOBIBEL: Nordisk bibelmuseum tyr til nye metoder for å nå de yngre: NFT-bibler.

På et VR forum på Hamar den andre november presenterte Nordisk bibelmuseum sitt nye prosjekt: NFT-bibler. Morgenbladet var først ute med denne saken.

NFT-objekter er digitale objekter som er unike og ikke kopierbare. NFT-objekter selges kun på enkelte markeder for kryptovaluta. Nordisk bibelmuseums NFT-bibler kan ikke blas og leses i, men fungerer som samleobjekter, skriver avisa.

Biblene finnes i fire ulike kategorier, «regular», «rare», «super rare» og «ultra rare». Den dyreste kategorien, «ultra rare», selges for 6 Etherum, en type kryptovaluta, noe som tilsvarer over 90.000 kroner. Den billigste går for omkring 600 kroner.

Museet ble stifta i 2018 av Rune Arnhoff blant annet fordi han ønsket å registrere og tilgjengeliggjøre bibelsamlingen hans på 4.500 bibler. Da koronapandemien inntraff i 2020 startet museet et større digitaliseringsprosjekt.

Da Innovasjon Norge lyste ut midler for omstilling av reiselivet fikk museet støtte til et heldigitalt VR museum som de åpnet i juni i år, siden er blant annet en Rembrandt-bibel, en soldatbibel fra første verdenskrig og Kong Christian IIIs reformasjonsbibel fra 1550 blitt gjort om til kryptokunst, skriver Morgenbladet.

Arnhoff sier at han har et håp om at initativet kan gjøre biblene mer tilgjengelig for unge folk. Og til tross for at museet vil kunne tjene penger på videre salg, er det hovedsakelig er videreformidlingsprosjekt.

– Det flotte med de er jo at enkeltpersoner kan eie en del av de historiske biblene vi har i samlingen, for vi kan jo selvsagt ikke selge bibler fra samlingen vår, sier han til Morgenbladet.

KRYPTOBIBLER: En Rembrandt-bibel og en soldatbibel fra første verdenskrig er blant NFT-biblene Nordisk bibelmuseum nå selger.

En er kjøpt

For hver NFT-bibel som blir solgt får den opprinnelige eieren to prosent av salget. Nordisk bibelmuseum forteller derfor Morgenbladet at de håper på et aktivt marked, til tross for at NFT-markedet har gått ned over 90 prosent siden sommeren 2021.

– I andre markeder har man jo sett at det i nedgangstider er det med reell verdi som blir stående igjen, så det er jo litt det vi håper på. Vi har gjennomført prosjektet etter vår plan, og så får man jo bare se hvor markedet går, sier Arnhoff til Morgenbladet.

Bibelsamleren kan dele at de allerede har solgt minst én bibel-NFT:

– Vi la dem ut klokken 15.00 på onsdag, og jeg vet at én person kjøpte en NFT. Siden det har vi ikke fått noen oppdatering på tall.

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter