Nyheter

Kristne i Irak er utrydningstrua, ifølge erkebiskop

KRISTNE I IRAK: Om vold mot kristne ikke slutter snart, vil de kristne i Irak bli utrydda, sa den kaldeisk-katolske erkebiskopen Bashar Warda da han talte til G20-møtet.

Under G20 Religion Forum i Bali, et arrangement hvor mer enn 300 religiøse ledere fra hele verden deltok, talte den kaldeisk-katolske erkebiskopen Bashar Warda. Hans budskap var dystert med tittelen: «Framtiden for flerreligiøsiteten: En advarsel fra Irak», skriver Christian Post.

I talen fortalte Warda at vold mot religiøse grupper hadde blitt et stadig større problem i Irak. Og sa at om ikke noe ble gjort med voldsproblemet, ville det til slutt ikke være noen religiøse minoriteter å drepe.

Tallet på kristne i Irak har tidligere ligget på over halvannen million, men siden USAs militære invasjon har antallet kristne sunket, og tallet ligger nå på under 200.000, skriver Christian Post.

– Vi kristne nærmer oss nå slutten i Irak, samme slutt som irakiske jøder møtte på, og som vi nå møter sammen med jesidiene, som har lidd så mye sammen med oss, sa Warda i talen.

Erkebiskop Warda sa at om krisen ikke ble anerkjent, adressert og rettet opp, ville det ikke være en framtid for noen kristne eller noen annen religiøs gruppe i Midtøsten.

– Det er liten grunn til å se en fremtid for noen i Midtøsten, inkludert de i den islamske verden, i en annen kontekst enn fortsatt vold, ødeleggelse og hat.

Kristen vold

I talen tok Warda også opp kristnes fortid med vold i religionens navn. Han nevnte ingen konkrete eksempler, men at kristne også har måttet endre seg og gå bort fra vold.

– Vi kristne har altfor ofte omfavnet de mest radikale og voldsomme tolkningene av vår tro, sa Warda før han avsluttet med et spørsmål på talerstolen.

– Her er vi irakiske kristne i dag: vi glemmer ikke, men vi tilgir. Kan våre muslimske brødre og søstre følge oss i dette, eller fortsetter deres voldsomme historie, slik at de selv til slutt blir ødelagt?

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter