Nyheter

Kampen om Senatet drar ut - nå ser alle mot Georgia

JEVNT VALG I USA: Republikanerne ser ut til å få et syltynt flertall i Representantenes hus. Hvem som vil få et flertall i Senatet, kan avhenge nok en gang av utfallet i delstaten Georgia.

Stemmene telles fortsatt etter gårsdagens mellomvalg i USA, hvor slaget står om flertall i de to kamrene i Kongressen: Representantenes hus og Senatet.

I dag har Demokratene et flertall i begge kamre. Før årets mellomvalg har det blitt spådd at Republikanerne etter all sannsynlighet ville ta tilbake kontrollen i Representantenes hus, mens det ville bli et meget jevnt løp om flertallet i Senatet.

Frykten for Demokratene, og president Joe Biden, er at de mister kontrollen i begge kamrene, noe som vil gjøre det bortimot umulig for demokratene og få gjennomført politikk.

Onsdag morgen innkasserte Demokratene en stor seier da det ble klart at John Fetterman (D) har slått republikaneren Mehmet Oz i senatsvalget i Pennsylvania. Delstaten er en av få vippestater som avgjør hvilken vei valget går.

Med seieren ser det ut til at Republikanerne må vinne to av de tre vippestatene Nevada, Georgia og Arizona for å få flertall i Senatet. Det skriver New York Times.

---

Mellomvalget 2022

  • Mellomvalget i USA – midterm elections – avholdes hvert fjerde år, halvveis i presidentperioden.
  • I år er valgdagen tirsdag 8. november.
  • I Kongressen skal det holdes valg til alle de 435 setene i Representantenes hus, samt til 34 av de 100 setene i Senatet.
  • Representantene i Representantenes hus velges for to år om gangen, mens senatorene velges for seks år om gangen.
  • Det skal også velges guvernør i 39 delstater og territorier. I tillegg er det en rekke lokale poster som skal fylles.
  • Demokratene har i dag flertall i Representantenes hus, og i praksis et knappest mulig flertall i Senatet som følge av visepresidentens dobbeltstemme.
  • Av 35 seter i Senatet som er på valg, er det 21 republikanere og 14 demokrater.

---

Nevada:

I Nevada står valget mellom den sittende senatoren Catherine Cortez Masto (D) og den republikanske utfordreren Adam Laxalt.

Med 80 prosent av stemmene talt opp, leder republikaneren Laxalt med 49,9 prosent over Masto som ligger på 47,2 prosent (NBC: Klokka 20:35 norsk tid).

Arizona

I Arizona leder den sittende senatoren, demokraten Mark Kelly, med 51,4 prosent over republikaneren Blake Masters, som har 46,4 prosent (NBC: Klokka 20:35 norsk tid).

Men ingenting er avgjort enda. 76 prosent av stemmene er talt opp.

Georgia

I Georgia endte det med dødt løp mellom senator Raphael Warnock og republikaneren Herschel Walker. Med 99 prosent av stemmen talt opp, har Warnock en knapp ledelse på 49,2 prosent mot Walkers 48,7 prosent (NBC: Klokka 20:35 norsk tid).

I denne delstaten må en kandidat få over 50 prosent for å vinne valget. Siden ingen kan få over 50 prosent, blir det en andre valgrunde 6. desember.

Det var lenge et ekstra spenningsmoment knyttet til om tredjekandidaten, Chase Oliver fra Det libertarianske partiet, ville få nok stemmer til å sørge for at ingen av de to hovedkandidatene får over 50 prosent. Når 99 prosent av stemmene er talt opp sitter han med 2,1 prosent av stemmene, og det blir derfor ny valgrunde.

Duket for intens valgkamp

Georgia er en av de viktige vippestatene. Demokratene har dette setet i dag og må trolig holde det for å sikre seg flertall i Senatet.

Også i 2020 måtte amerikanerne vente til valgene i Georgia var unnagjort i januar for å avklare hvem som sikret seg kontroll over Senatet.

Da stakk Warnock av med seieren i ett av de to valgene. Denne gangen utfordres han av en svært kontroversiell kandidat. I likhet med Warnock er Walker svart, noe som bidrar til å trekke stemmer i sørstaten.

Walker er imidlertid en skandalisert kandidat. Han er i valgkampen møtt med anklager om vold, psykiske problemer, og at han betalte minst to kvinner for å ta abort – noe han nekter.

Republikanerne har måttet skyte inn 60 millioner dollar (drøyt 620 millioner kroner) for å kjøpe inn TV-reklame til Walkers fordel.

Nå ligger det an til en intens og betent valgkamp i Georgia fram til omkampen i desember. Begge partier vil trolig spytte inn store summer i den valgkampen, ettersom en seier der kan gi kontroll over Senatet.

Fettermann

Hva med Representantenes hus?

På forhånd spådde mange eksperter at Demokratene ville tape flertallet i Representantenes hus med stor margin, og at det kunne holde hardt å beholde flertallet i Senatet. Demokratene selv fryktet at de kunne tape så mange som 20 mandater i Representantenes hus. Det har ikke skjedd, men republikanerne ser likevel ut til å ta kontrollen over Representantenes hus. De trenger 218 representanter for å få et flertall. Eksperter har spådd at Republikanerne ligger an til 220 men det er fortsatt svært usikkert.

Ifølge RealClearPolitics ligger Republikanerne foreløpig an til å sikre seg 210 representanter, mens Demokratene har 192. Demokratene kan ikke tape mer enn fem for å beholde flertallet.

I løpet av onsdag klarte Demokratene å beholde seter i mange distrikter fra Virginia til Pennsylvania og Kansas som de fryktet å miste. Republikanerne erobret noen nye, blant dem fire i Florida og fire i New York, men det gjorde også Demokratene.

Smått om sent rant nye resultater inn. Blant annet erobret Demokratene et mandat i New Mexico fra Republikanerne, mens Republikanerne tok et fra Demokratene i New Jersey, og den republikanske konspirasjonsteoretikeren Lauren Boebert trues med å tape sitt mandat i Colorado. Både hun og demokraten Adam Frisch har 50 prosent hver når 95 prosent av stemmene er opptalt.

Mange uferdige i California

Men fortsatt gjenstår det å gjøre ferdig opptellingen i en rekke distrikter på Vestkysten. Ikke minst kan et titall seter i den vanligvis svært så demokratiske staten California, der millioner av stemmer gjenstår å telle, bli avgjørende.

I Sør-California leder de to demokratene Katie Porter og Mike Levin med langt mindre margin enn de hadde ventet, mens republikaneren Ken Calvert lå langt bak sin demokratiske utfordrer. Men der er bare en tredel av stemmene opptalt.

Det samme gjelder republikaneren David Valadao som har 54 prosent så langt, men der er bare 30 prosent ferdig talt opp. Valadao tapte gjenvalget for fire år siden etter å ha ledet stort i starten av opptellingen. Han gjenvant setet for to år siden.

Mange mandater er heller ikke avklart i Nevada, Arizona, Oregon, Washington og Alaska. I mange av dem leder Demokratene, men bare med hårfin margin.

Alaska er et spesielt tilfelle. Der har demokraten Mary Peltola flest stemmer, langt foran Sarah Palin. Men hvis hun ikke kommer opp i over 50 prosent, må det en ny opptelling til der den som hadde færrest stemmer i første omgang, faller ut, og den kandidatens annenstemme fordeles til de andre.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg er journalist tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling.

NTB

NTB

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter