Nyheter

To ringrever duellerer om KrFs topp-plass i Oslo

NOMINASJON: En tidligere stortingsrepresentant og en eks-byråd havner i kampvotering om topp-plassen på Oslo KrFs valgliste.

Galluper viser at KrFs fylkeslag i hovedstaten står foran et valgdrama om å berge den viktige plassen i Oslo bystyre neste år. KrF sliter nemlig hardt med oppslutningen i Norges største by.

Men nå har Oslo-partiets nominasjonskomité blinket ut hvem som kan stå i front i intens valgkamp – og overta den ledige topplassen på listen etter Espen Andreas Hasle.

Innstillingen er «dobbel»:

  • Et flertall går for tidligere stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (52).
  • Mindretallet ønsker at tidligere byråd Robert Wright (68) skal toppe listen.

– Jeg er trygg på at de begge kan gjøre en god jobb i bystyret, uavhengig av hvem det blir, sier leder av nominasjonskomiteen, Martine Tønnessen.

Flest vil ha tidligere stortingsprofil Øyvind Håbrekke

Flertallet på fem vil ha Øyvind Håbrekke som i dag er faglig leder i tankesmien Skaperkraft. For Håbrekke betyr dette også en overgang fra rikspolitisk manesje til bypolitikk.

Han var valgt inn på Stortinget for KrF fra Sør-Trøndelag fra 2009–2013 og var statssekretær for flere statsråder under Bondevik 2-regjeringen.

Trønderen Håbrekke har bodd store deler av sitt voksne liv i Oslo.

– Barna har vokst opp her og jeg har brukt tusenvis av timer i nærmiljøet på idrett og barne- og ungdomsarbeid. Jeg har sett hva barn og unge i dag har – og hva de trenger mer av. Det har gitt meg sterk motivasjon for å gå inn i bypolitikken, sier han til Vårt Land.

Kirkeverge Robert Wright. Markus kirke, Oslo. Jesus Church

Wright var kirkeverge, men er også KrF-veteran

Motduellant Wright har i senere år vært kirkeverge i Oslo, inntil han gikk av med pensjon. Et mindretall på to mener Oslo bør toppe listen med Wright.

Wright er garvet KrF-politiker i hovedstaden. To ganger har han vært byråd for partiet.

  • I 1990 trosset han og Oslo-partiet ledelsen i KrF nasjonalt med å gjøre det den gang uhørte å innta et byråd sammen med Frp, ledet av Høyres Michael Tetzschner.
  • Fra 2000 til 2003 var han igjen byråd – da under Erling Lae.

Wright: «Jeg har krefter, tid og mulighet»

Wright ble også foreslått som leder av Oslo KrF tidligere i år, men tapte voteringen mot Lilly Kristin Langnes. Han sier han «fortsatt har mye å gi» og kjenner Oslo «ut og inn».

– Og jeg har tro på KrF. Mange har gått på meg og sagt: Robert, du må stille. Jeg har krefter, tid og mulighet. KrF er bystyrets samvittighet på mange måter. Det må ikke glippe i denne byen, sier han.

KrF er bystyrets samvittighet på mange måter. Det må ikke glippe

—  Robert Wright

Som nummer to på listen foreslås Ingvild Husby Halderaker. 20-åringen er den andre forhåndskumulerte i tillegg til Håbrekke/Wright og anses som lokalpartiets store talent. Nominasjonsmøtet går av stabelen 22. november.

Martine Tønnessen
Velges i dag til ny leder i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU).

Tøft oppløp før neste års valg. Får KrF nøkkelrolle?

Meningsmålinger for Oslo det siste året viser at KrF ligger under de 1,7 prosentene partiet fikk ved forrige lokalvalg. Det var så vidt Espen Andreas Hasle sikret en plass i bystyret i 2019.

Men selv om KrF bare vinner ett mandat i 2023, kan partiet fort havne i en nøkkelrolle. Oppgjøret mellom rød og blå side i Oslo-politikken spås alt nå å bli jevnt ved valget. Blir resultatet jevnt, kan småpartier som KrF i vippeposisjon bli avgjørende brikker i maktkampen.

– Vi har jo et mål om to representanter neste år, selv om målingene ikke viser dette akkurat nå, sier komitéleder Tønnessen, som også er nestleder i fylkeslaget.

---

Sliter i største by

  • I Norges største by gikk KrF tilbake fra 2,4 prosents oppslutning til 1,7 ved forrige lokalvalg. Det ga KrF ett mandat i hovedstaden.
  • Heller ikke ved valget i 2015 fikk KrF mer enn en representant i Oslo bystyre. Ved valget i 2009 fikk KrF 3,0 prosent.
  • Tre målinger gjort i Oslo i år peker KrF mot en oppslutning fra 1,2 til 1,5 prosent.

---

Jorunn Gleditsch Lossius

Ropstad-vara inn for Ropstads pappa

– Det var uenighet i komiteen om hvem av Wright og Håbrekke som er best, men ikke uenighet om at begge er bra. Nominasjonsmøtet kan nå velge, sier Tønnessen, som mener de to er relativt like politisk.

Også flere andre av KrFs fylkeslag er nominasjonsprosesser i ferd med å falle på plass. I Agder har nominasjonskomiteen foreslått Kjell Ingolf Ropstads stortingsvara, Jorunn Gleditsch Lossius, til førsteplassen på listen til fylkestinget.

I dag har KrF fylkesvaraordføreren i Agder. Det er Bjørn Ropstad, tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads pappa. Han tar ikke gjenvalg. Lossius er i dag leder av Agder KrF og lansert som mulig ny nestleder i partiet.

Avklaring i flere kjernefylker

Et annet kjernefylke har alt blinket ut toppkandidaten: Anne Kristin Bruns overtar som fylkesordførerkandidat etter Solveig Ege Tengesdal.

  • I Vestland topper Trude Brosvik nok en gang fylkeslisten.
  • I Møre og Romsdal er Randi Walderhaug Frisvoll nominert på nytt.
  • Når Viken nå splittes opp, er Ida Lindtveit Røse nominert på førsteplass i Akershus.
Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter