Nyheter

SV heiser bistands-kamp før budsjett-drama, men kutter hardt i Moria-innsats

ALTERNATIVT BUDSJETT: Audun Lysbakken vil bekjempe regjeringens kutt i kvoteflyktninger og la nytt fond redde bistandsmålet. Selv krymper SV nå innsats for Moria-flyktninger til et «symboltall».

I forhandlingskampen om neste års statsbudsjett vil SV presse frem et helt nytt «solidaritetsfond», som i praksis kan sikre 1-prosentsmålet til bistand. Med uvanlige verktøy vil SV redde de 14 milliardene som «mangler» i Støre-regjeringens budsjett.

– Vi har lett etter måter som gjør dette realistisk å få til. Det mener jeg vi har funnet, sier SV-leder Lysbakken til Vårt Land.

Fredag la SV frem sitt eget alternative budsjett. Det er partiets oversikt over hvordan et statsbudsjett ville blitt snudd om det var opp til SV alene.

Hvilke krav partiet har med seg når forhandlinger med Ap og Sp om statsbudsjettet starter mandag, holder Lysbakken og partiet tett til brystet. Men både bistandskamp – og kamp for flere kvoteflyktninger står på partiets agenda.

Likevel: I en tid med et stort antall krigsflyktninger fra Ukraina modererer også SV sin flyktningprofil.

Lanserer helt ny bistands-vri. Her er SV solidaritetsfond

Det har vakt oppsikt at Støre-regjeringen bare vil bruke 0,75 prosent av BNI (brutto nasjonalinntekt) på bistand i 2023. Men det har vært stille fra SV om hvordan de vil forsøke å redde det symboltunge 1-prosentmålet.

Nå viser Audun Lysbakken kortene og foreslår et humanitært fond til bruk på nødhjelp. I 2023 skal det få sine første penger fra et «midlertidig høyprisbidrag» på gassinntekter.

– Det er fornuftig med et fond øremerket nødhjelpsdelen av bistanden, forklarte Audun Lysbakken pressen fredag.

Vil unngå «trekkspill» i bistandspolitikk

Slik foreslår SV i praksis å løfte mye av nødhjelpen ut av det ordinære bistandsbudsjettet i 2023. Modellen kan utvikles videre og bli permanent.

Det vil løse mange problemer i bistandspolitikken i én smekk, mener SV. For de årlige svingningene i AS Norges inntekter gjør det vanskelig å planlegge langsiktig.

– Vi kan fylle på fondet i år hvor det er avstand opp til 1 prosent. Vi unngår at den langsiktige utviklingshjelpen i bistandsbudsjettet blir «et trekkspill», sa Lysbakken.

SV er ikke gift med modellen. Hovedsaken i forhandlingene er å nå målet om én prosent og å knesette et «prinsipp» om at bistand ikke bidrar til pris- og rentegalopp.

Oslo 20221104. 
SV-leder Audun Lysbakken presenterer SV sitt alternative statsbudsjett fredag. Presentasjonen foregår i et møterom på Stortinget i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Krever flere kvoteflyktninger. Røper ikke hvor grensen går

Da regjeringen la frem forslaget til statsbudsjett, senket den antall kvoteflyktninger med 1.000. I senere år har det vært 3.000.

SV krever 5.000 kvoteflyktninger i sitt alternative budsjett – i tillegg til Ukraina-flyktninger.

– Er en budsjettavtale mellom SV og regjeringspartiene mulig uten at flyktningkvote på dagens nivå?

– Jeg svarer ikke på akkurat hvor grensen går. Men signalet vårt er tydelig: En budsjettavtale må sikre rettferdig fordeling i møte med dyrtiden, et ordentlig klima- og naturbudsjett. Og internasjonal solidaritet.

SV var i front – nå er presset lavere

Men selv demper SV innsatsen på et felt som skapte stort engasjement bare få år tilbake: Hente flyktninger fra Moria og andre leire i Hellas. SV var i front i den kampen.

Før venstresiden vant makten i 2021 varslet Lysbakken budsjett-press for flere Moria-flyktninger i et sommerintervju med Vårt Land.

– Et av våre mål for høsten er gjøre mer for asylsøkere som sitter fast i Hellas. Det er et krav vi vil ta med oss inn i forhandlingene, sa han da.

Har SV senket Moria-ambisjonene?

I fjorårets alternative SV-budsjett ville partiet kjempe for «1.000 asylsøkere fra Hellas og andre europeiske land». I årets forslag er målet redusert til en tidel: «Relokalisere 100 asylsøkere fra Sør-Europa».

– Hvorfor har SV senket ambisjonene for flyktninger i Hellas?

– Vi skal fortsatt ta imot den kvoten FN ber oss om – og et høyt antall ukrainske flyktninger. Det er fortsatt viktig å peke på Hellas og norsk ansvar. Men helheten blir annerledes, fordi det nå er svært mange flere flyktninger Norge skal ta imot enn i fjor, svarer Lysbakken.

---

Parti i milliardkamp

  • Ap/Sp-regjeringen har i utgangspunktet ikke flertall for forslaget sitt til statsbudsjett.
  • SV er regjeringens foretrukne partner i forhandlinger om et slikt flertall. Partiene ble enige om tilleggsbudsjettet i fjor og revidert budsjett i vår.
  • I SVs eget alternativ vil partiet øke skattene med 20,4 milliarder mer enn regjeringen. Blant annet vil SV bruke 8,3 milliarder på en «dyrtidspakke» til dem som har minst.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter