Nyheter

Nord-Korea testet interkontinentalt missil

NORD-KOREA: Innbyggere i tre japanske prefekturer ble bedt om å søke tilflukt etter at Nord-Korea skjøt opp nye missiler torsdag. Ett av dem skal ha vært interkontinentalt.

Den sørkoreanske generalstaben sier at de fanget opp en oppskyting av et missil de antar var et interkontinentalt ballistisk missil, et såkalt ICBM, som kan frakte atomvåpen, i nærheten av Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

De mener testen, som fant sted rundt klokken 7.40 torsdag morgen lokal tid, mislyktes. Missiler med rekkevidde på mer enn 5500 kilometer regnes som interkontinentale.

Rundt en time senere ble det avfyrt to kortdistansemissiler fra den nærliggende byen Kacheon, som gikk mot Japanhavet, heter det videre.

Fra sørkoreansk hold har det ikke blitt gitt mer informasjon om missilenes bane, men langdistansemissilet kan ha blitt skutt opp i en høy vinkel for å unngå at det nådde territoriene til Nord-Koreas naboland.

Alarm i Japan

Japans forsvarsminister Yasukazu Hamada sier at ett av missilene nådde en makshøyde på 2000 kilometer og at det fløy rundt 750 kilometer før det japanske forsvaret mistet det av syne.

Det het først fra japansk hold at ICBM-missilet fløy over landet og endte i Stillehavet, men dette ble senere dementert.

Statsminister Fumio Kishidas kontor advarte innbyggere i de nordlige prefekturene Miyagi, Yamagata og Niigata gjennom telefoner, TV, radio og høyttalere i det offentlige rom om oppskytingen, og ba dem om å søke tilflukt. Togtrafikken i prefekturene ble midlertidig stanset.

USA og Sør-Korea fordømmer

Kontoret til Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol opplyser at landets sikkerhetstopper har hatt krisemøte, der planer om å styrke forsvaret gjennom samarbeid med USA ble diskutert.

Videre heter det at Sør-Korea vil fortsette med militærøvelsene de gjennomfører med USA som svar på Nord-Koreas stadig hyppigere våpentester. Testene vil kun isolere Nord-Korea enda mer og påføre ytterligere økonomisk nedgang på landets folk.

Talsperson Adrienne Watson for USAs nasjonale sikkerhetsråd sier i en uttalelse at USA sterkt fordømmer ICBM-testen og at president Joe Bidens og hans sikkerhetsgruppe vurderer situasjonen løpende i tett samordning med allierte og partnere.

– Denne oppskytningen, i tillegg til oppskytingen av flere andre ballistiske missiler denne uka, er skamløse brudd på flere resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, medfører unødvendig økt spenning og risikerer å destabilisere sikkerhetssituasjonen i regionen, sier Watson.

Videre sier hun at USA vil ta alle nødvendige grep for å sikre sikkerheten til USA, Sør-Korea og Japan.

Spent situasjon

Sør-Korea og USA startet mandag en stor militærøvelse kalt «Vigilant Storm», der hundrevis av krigsfly fra begge sider deltar.

Onsdag fyrte nordkoreanerne av minst 23 missiler, blant dem ett som landet i nærheten av sørkoreansk farvann. Det sørkoreanske forsvaret svarte med å avfyre tre luft-til-bakke-missiler.

De nordkoreanske oppskytningene kom noen timer etter at Pyongyang truet med å bruke atomvåpen for å få USA og Sør-Korea til å «betale historiens mest grusomme pris», i protest mot pågående felles militærøvelser, som Nord-Korea anser som øving på en mulig invasjon.

Blant de mange nordkoreanske testene i år, har noen av dem ifølge landets ledelse vært øving på bruk av taktiske atomvåpen.

USA og Sør-Korea har gjentatte ganger advart om at testene kan kulminere i en ny kjernefysisk prøvesprengning. Dette blir i så fall den sjuende som Nord-Korea har gjennomført.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter