I Ulf Kristerssons nye regjering dobler KrFs svenske søsterparti antallet statsråder fra forrige gang Kristdemokraterna (KD) satt i regjering. Men statsminister Kristerssons Moderaterna inntar alle de tyngste postene: Utenriksministeren, forsvarsministeren, justisministeren og finansministeren.
Sistnevnte er erfarne Elisabeth Svantesson, pastordatter og med bakgrunn i trosbevegelsen. Nå er hun medlem i Svenska Kyrkan og har ifølge avisen Dagen gjort «en teologisk reise». Svantesson blir en av de mektigste i svensk politikk.
Busch nummer to i svensk regjeringsmakt
Busch blir selv nærings- og energiminister. Og altså visestatsminister. Da er hun altså Kristerssons «stedfortreder» i gitte sammenhenger.
– En sterk regjering med mange kompetente statsråder, skrøt Busch selv da listen over statsrådene ble klar tirsdag formiddag.
Laget hun tar med seg fra KD teller blant annet to durkdrevne strateger og en skarpskodd finanspolitiker. Ingen av de seks har regjeringserfaring fra før.
Partiet står utenfor statsrådsansvar der samarbeidet med Sverigedemokraterna (SD) møter skepsis blant kjernevelgere: Bistand og integrasjonspolitikk.
To tunge strateger – som bygget opp Busch og KD
To er tidligere partisekretærer – og helt sentrale i å bygge den profilen og samarbeidsløsningen KrFs svenske søsterparti gikk til valg på:
- Peter Kullgren blir landsbygdsminister – med ansvar for et svært viktig felt i KDs velgerpleie. Kullgren satset på riksdagsplass – og misset. I stedet blir han statsråd. Kullgren har vært partisekretær de siste fire årene.
- Acko Ankarberg Johansson blir helseminister. Hun var Kullgrens forgjenger som partisekretær og en av hjernene bak nettopp å gjøre helsepolitikk som KDs store satsingssak i rikspolitikken. KDs store mål er å gi staten et større ansvar for styringen av helsevesenet. Det skal nå utredes.
Fra bibelbeltet til regjeringsmakt
Men på helse- og omsorgsfeltet får partiet også sosialministeren: Jakob Forssmed, som har vært finanspolitiker for KD siste riksdagsperiode. Han er også partiets nestleder. Forssmed skal også ha ansvar i regjeringen for forholdet til svenske trossamfunn, ifølge avisen Dagen.
En annen nøkkelpolitiker som inntar Kristerssons kabinett er Andreas Carlsson, tidligere parlamentarisk leder. Han tapte mandatet i september, blant annet fordi KD gikk på en smell i bibelbeltet ved Jönköping. Tre av statsrådene har sin bakgrunn fra nettopp Jönköpings län.
Siste i KDs statsrådsgruppe er sivilminister Erik Slottner, fremskutt lokalpolitiker i Stockholm.
---
Ny svensk regjering
- Sverige har fått sin første borgerlige regjeringen på åtte år, ledet av Moderaternas leder Ulf Kristersson.
- Kristersson var i fire år statsråd i Fredrik Reinfeldts forrige borgerlige regjering. Den nye regjeringen teller knapt mannskap fra Reinfeldts kabinett.
- Sverigedemokraterna (SD) inngår i den nye trepartiregjeringens støttegrunnlag. SD har fått store gjennomslag i Tidö-avtalen.
---
Ingen Utbult - eller Bildt
Spekulasjoner om at den kjente sangeren Roland Utbult ville være aktuell som kulturminister for KD ble altså ikke innfridd. I stedet får Moderaternas Parisa Liljestrand posten. Hun er født i Iran og har blant annet bakgrunn som religionslærer.
Også eksstatsminister Carl Bildt inngikk i svenske kommentatorers spekulasjoner. Men han gjorde ikke comeback som utenriksminister. Tobias Billström – tidligere migrasjonsminister for Moderaterna i Reinfeldts regjering – får denne sentrale posisjonen for et Sverige i en krisetid.
Liberalerna – som i det borgerlige samarbeidet – får statsrådsposten med ansvaret for integrasjon. Den skal partileder Johan Pehrson selv innta.
En avtale med Sverigedemokraterna styrer ikke alt
Statsministeren selv, Ulf Kristersson, har ledet Moderaterna siden 2017. Da han presenterte regjeringserklæringen for Riksdagen tirsdag morgen, staket han også ut kurs for flere felt enn i den politiske avtalen som Moderaterna, KD og Liberalerna har gjort med Sverigedemokraterna.
[ Advokatforeningen kritiserer lovforslag om konverteringsterapi ]
Tidö-avtalen inneholder nemlig ikke punkter om hele spekteret av den nye Kristersson-regjeringens politikk. Eksempelvis distriktspolitikk, klimapolitikk og verdipolitiske spørsmål vil i stor grad få sin form fra regjeringen selv.
I prinsippet står derfor regjeringen fri til å søke støtte også fra partier i motsatt politiske blokk når større enkeltsaker skal avgjøres.
Utreder nei til utenlandsk finansiering av trossamfunn
Fra Kristerssons gjennomgang heter det at:
- Arbeidet mot antisemittisme skal prioriteres.
- Forbud mot utenlandsk finansiering av trossamfunn skal utredes. Målet er å motvirke islamisme og separatisme.
- Kriterier for konvertitter og LHBTQ-personer i behandling av asylsaker skal utformes.
- Gransking av konfesjonelle friskoler skal styrkes. Et «krafttak» skal tas mot ekstremisme og islamisme.
Hvilke verdipolitiske gjennomslag Kristdemokraterna har fått, har derfor ikke kommet frem. Den svenske avisen Dagen skrev tirsdag at et omstridt forslag om demokratikrav overfor religiøse organisasjoner vil bli trukket tilbake. Det skal trolig gjennomgås på nytt.