Nyheter

Ja-dronninga Gro: Vil ikke ha ny EU-debatt

EU-MEDLEMSKAP: Til tross for at EU har styrket seg som politisk kraft i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina, mener tidligere statsminister og ja-forkjemper Gro Harlem Brundtland at det vil koste for mye å dra i gang en ny debatt om norsk EU-medlemskap nå.

– For meg er det mange gode argumenter for at vi burde vært med i EU. Det er en samarbeidsarena som nå viser hvor viktig den er. Nato og EU står nå sammen om å stille opp for Ukraina mot Russland. Vi ser at det spiller en rolle, sier Gro Harlem Brundtland til Dagsavisen:

– Samtidig er det slik at kreftene som må brukes for å reise en ny EU-diskusjon er store. Det kommer til å oppstå, akkurat som forrige gang, mange motstemmer. Så jeg vil ikke foreslå å gi seg inn i det. Det er ikke poengfylt for tiden.

Forrige uke besøkte den tidligere statsministeren AUFs landsmøte i Oslo. Med Russlands invasjon av Ukraina og krigen i Europa som bakteppe diskuterte Brundtland og AUF-leder Astrid Willa Hoem blant annet sosialdemokratiets fremtid i Norge og Europa.

Dagsavisen spør henne om Arbeiderpartiet, som under hennes regjeringstid på starten av 90-tallet søkte samarbeid med Europa gjennom EU, bør søke på ny. Den tidligere ja-forkjemperen er negativ.

– Det betyr ikke at jeg har endret standpunkt. Men jeg konstaterer at det ble EØS, og jeg er stolt av at vi klarte å få til EØS-avtalen. Det var en forferdelig kamp med krav om støtte fra tre fjerdeler av Stortinget for å få den gjennom. Det var veldig vanskelig, sier Brundtland, og legger til:

– Samtidig er det EØS som har reddet situasjonen for Norge. Det er derfor vi kan sitte rolig og si at det er ikke så farlig med å reise EU-debatten igjen, fordi vi har EØS-avtalen. Det har sikret oss mye av den økonomiske avhengigheten av resten av Europa når det gjelder handel og alt det vi trenger for å være et produktivt samfunn.

Det er EØS som har reddet situasjonen for Norge

—  Gro Harlem Brundtland

---

Gro Harlem Brundtland

  • 83 år, fra Bærum
  • Miljøvernminister og statsminister for Arbeiderpartiet i tre perioder.
  • Internasjonalt er hun kjent som leder for Brundtlandkommisjonen (Verdenskommisjonen for miljø og utvikling) som blant annet gjorde begrepet bærekraftig utvikling kjent.
  • Har vært generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) fra 1998 til 2003.

Kilde: Wikipedia

---

Håper det ikke tar like lang tid nå

Mens Brundtland kommer fra ja-fløyen i Arbeiderpartiet, er AUF nå motstandere av norsk EU-medlemskap – somde var i 1994. Selv om AUF-leder Astrid Hoem har et annet utgangspunkt enn Harlem Brundtland er hun enig i at Arbeiderpartiet ikke bør sette i gang noen ny EU-debatt nå.

– Jeg er enig i at tida, og hva man skal bruke ressurser på nå, gjør at vi ikke skal krangle om vi er for eller imot norsk EU-medlemskap, men sørge for at vi faktisk får til en positiv demokratisk utvikling i Norge og verden med den situasjonen vi står i Europa, sier hun.

I samtalen mellom de to dro Brundtland paralleller mellom den økonomiske krisetiden på slutten av 80-tallet da hun var statsminister og det Støre-regjeringen opplever i dag. Også den gangen var det sterk prisvekst og økende renter som skapte en elendig økonomisk situasjon for landet. Det endte i solidaritetsalternativet der regjeringen, stortinget og partene i arbeidslivet jobbet sammen for å få norsk økonomi på rett kjøl.

Også den gangen opplevde Arbeiderpartiet dårlige meningsmålinger og laber oppslutning ved valg.

Gro Harlem Brundtland

Vil ha SV i regjering

I samtalen var den tidligere statsministeren oppgitt over at deler av hennes eget parti og fagbevegelsen strittet imot grepene hun og regjeringen mente var helt nødvendig for å få rentene ned og økonomien tilbake i rett spor på 80-tallet.

Nå advarer hun mot at det samme skal skje nå.

– Høyresiden vinner på dette. Jeg forstod godt da LOs leder sa at vi må få en flerpartiregjering med SV inne. Det samme har Astrid og AUF sagt. Det hadde vært det riktige grepet, sier Brundtland.


Gro Harlem Brundtland

Aps fall

Siden hun gikk av som statsminister i 1996 har Brundtland sett at Arbeiderpartiet jevnt og trutt har tapt oppslutning. Med unntak av katastrofevalget i 2001 var stortingsvalget i fjor det dårligste valget for Arbeiderpartiet siden mellomkrigstida. Også i andre europeiske land har de store, tradisjonsrike, sosialdemokratiske styringspartiene blitt stadig mindre de siste årene.

Brundtland peker på fragmenteringen på venstresida og framveksten av andre, nye partier som hovedårsaken.

– Nå har du en splittelse på venstresiden i norsk politikk med Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG. Uansett hva MDG sier om at de er blokkuavhengige, så krever politikken deres sosialdemokratiske løsninger, sier Brundtland.

Uansett hva MDG sier om at de er blokkuavhengige, så krever politikken deres sosialdemokratiske løsninger

—  Gro Harlem Brundtland

Vil ikke svare

– Bør Arbeiderpartiet inngå et formelt samarbeid med Rødt og MDG?

– Det derre kommer jeg ikke til å si noe om. Det er kompliserte saker. Og jeg tror ikke de vil det heller. Men det er viktig at alle tenker gjennom at det er summen av de kreftene som bestemmer i norsk politikk. Man kan ikke overse de som har fått flere stemmer og flere mandater i Stortinget. Det går ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Stian Fyen

Stian Fyen

Stian Fyen er politisk journalist i Dagsavisen. Han har tidligere jobbet i Dagbladet og ANB.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter