Nyheter

Venstre-sjefen vil nå jakte EU-ja – slik raljerer hun med ja-mann Støre

LANDSMØTE: Venstre-leder Guri Melby anklager regjeringen for «selvskading» i stor klimasatsing og går spisst ut for fart i norsk EU-medlemskap. Hun peker fremtidsvei for partiet med tre oppgjør.

Halve landsmøtesalen i Venstre reiste seg til stående applaus etter at Melby i åpningstalen serverte syrlige stikk mot statsministeren og ba ham ta lederskap for å få Norge inn i EU. Inntil for bare to år siden var Venstre fortsatt nei-parti.

– Mitt mål er klart: Vi skal ha en ny utredning om EU-medlemskap. Så skal vi ha en ny folkeavstemning. Den folkeavstemningen skal vi vinne - og Norge skal endelig bli medlem av EU, sa Melby.

I den første landsmøtetalen for partiet i opposisjon, staker hun kurs med tøffe utfall mot regjeringen: Om EU, klimagrep - og pengebruk i budsjettet. Melby tegner også frem bildet av Venstre som et sterkere skoleparti - og forsvarer partiets driv for å sende våpen til Ukraina.

Oppgjør om EU: «Støre, du er ikke kommentator»

Selv om deler av partiet selv hadde trøbbel med å sluke et ja til EU høsten 2020, jager Melby nå statsministeren i EU-saken. Hun fastslo at det er «landets dårligst skjulte hemmelighet» at Ap-leder Jonas Gahr Støre er for norsk EU-medlemskap.

– Men hver gang han blir spurt om EU-spørsmålet, sier han at det ikke er aktuelt.

– Men Støre: Du er ikke politisk kommentator. Du er statsminister. Hvis du mener at norsk EU-medlemskap er det beste for Norge, da må du jobbe for det. Hvis du mener vi må ha en skikkelig debatt om EU-medlemskap, da må du starte den debatten. Du har bedt om å få lede dette landet - da må du lede, sa Melby.

Venstres leder Guri Melby blir sminket før talen til landsmøtet til Venstre på Gardermoen.
Foto: Javad Parsa / NTB

Oppgjør om havvind: «Grunnleggende usolidarisk»

Selv om Høyre også er et tydelig ja-parti, hevder Melby at Venstre nå er «det eneste partiet som tar denne kampen». Et forslag fra Venstre om ny EU-utredning skal behandles i Stortinget i neste uke.

Melby gikk også sterkt i rette med regjeringens hovedgrep i å skaffe Norge store mengder grønn energi: Havvind. Hun mener det store satsingen på sokkelen er omgjort til et prosjekt som nekter utbyggere å selge kraft til Europa. Derfor trenger prosjekter subsidier fra staten.

– Det krever virkelig en helt egen form for selvskading å ta lønnsomme fornybarprosjekter og gjøre dem ulønnsomme. Det gir mindre fornybar energi til Europa - og mindre klimakutt. Når Europa skriker etter energi, er det grunnleggende usolidarisk, sa Melby.

---

Venstre staker kurs

  • Venstre avvikler landsmøte på Gardermoen fredag 14. til søndag 16. oktober.
  • Hovedsaken er å vedta et lokalpolitisk program som skal gjøre Venstre politisk gjenkjennelig i ulike deler av landet.
  • Ledertrioen med Guri Melby, Abid Q. Raja og Sveinung Rotevatn er foreslått gjenvalgt.

---

Oppgjør om budsjettet: Stillstand - til og med for bussene

«Stillstand» er stempelet Melby setter på regjeringens statsbudsjett:

– De økte CO2-avgiften, som vil kutte utslipp. Så reduserte de andre avgifter, som vil øke utslipp. Resultatet er stillstand. Til og med bussene skal stå i ro med dette budsjettet.

Hun refset finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) for å ha servert et budsjett der skatten på fornybar energi blir høyere enn skatten på olje og gass.

– Det som skjer nå, er at de som produserer vannkraft, avlyser sine investeringer - mens oljeselskapene kjører på som aldri før, sa Melby.

Er det overraskende at et liberalt parti står opp for et uskyldig folk som blir angrepet?

—  Guri Melby

Snakker frem skole som satsingsfelt

Venstre var før det gamle lærerpartiet. I egne strateginotater varsler partiet nå satsing på skolepolitikk i opposisjonstiden fremover. Venstre-lederen tror norsk skole er på vei inn i en «motivasjonskrise».

– Vi har lærere som vil slutte, og elever som blir stadig mindre motiverte. Foreldre som er bekymret for ungene sine. Og kunnskapsministeren? Hun følger situasjonen nøye. Hun vurderer tiltak fortløpende. Men hun leverer ingen, sa Melby om etterfølgeren som statsråd.

Oppgjør med stempelet som «hauker»

Melby slo også tilbake mot dem som har kalt Venstre «hauker» og «krigshissere» i presset for mer våpen til Ukraina.

– Er det overraskende at et liberalt parti står opp for et uskyldig folk som blir angrepet, spurte Melby.

Venstre-lederen varsler snarlig stortingsforslag om en «langsiktig, forpliktende plan for å støtte Ukraina». Også andre våpen enn de Norge hittil har gitt landet:

– Det inkluderer konkrete punkter om å donere våpen, til bruk både på sjøen og i lufta, sa Venstre-lederen.

Hun ber utenriksminister Anniken Huitfeldt sørge for at den norske regjeringen tar en lederrolle i en dugnad for gjenoppbygging av Ukraina etter krigen.

– Denne gangen kan ikke Norge sette seg i baksetet, sa Melby.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter